Paleo, Primal, SCD, GAPS: Коя диета е най-подходяща за автоимунни заболявания?

By | декември 29, 2020

Не лъжи. Когато за пръв път чухте за „диетата на пещерния човек“, ви се подиграха, нали? Или може би сте изсумтяли малко. Разбира се изглеждаше като друга модна диета. Аз лично бих го нарекъл Encino Diet и бих го използвал с Brendan Fraisier като плакат, за да го направим по-конкурентен с Atkins, но маркетингът на пещерни хора е малко примитивен.

За наше щастие това не изглежда като измама. Много пациенти с автоимунни или автоимунни състояния изглежда се възползват, като преминат към диета, основана на еволюционни принципи. Със сигурност сте чували за някои от най-популярните: Paleo, Primal, Specific Carbohydrate Diet (SCD), GAPS. Във всяка диета има много ресурси, така че ще се съсредоточа върху ключовите разлики между тези 4 най-популярни диети и ще прегледам показателите за успех, където е възможно, вместо подробностите за всяка диета.

Хей Макфлай Взимам назаем DeLorean, за да разгледам по-отблизо тези диета от миналото:

1. Палео диета

Най-популярният, режисиран от Лорен Кордейн и Роб Улф. Фокусът е върху изцяло естествените (т.е. хранени с трева) животински мазнини и естествени масла (чиста мазнина, авокадо и др.) И ниско съдържание на въглехидрати (нишестени кореноплодни зеленчуци, бял ориз и други нишестета без антинутриенти). не е разработен с цел оптимизиране на храносмилането и усвояването на селскостопанските продукти.

Успех: Все още няма контролирани проучвания на тази диета, но успеваемост от над 90%, докладвана от различни лекари в международен план. Д-р Jean Seignalet във Франция проведе проучване върху автоимунни пациенти и успехът беше определен като 50% намаление на симптомите и резултатите са както следва:

Ревматоиден артрит: 200 (размер на пробата), 80% (успеваемост)

Лупус: 13, 100%

Множествена склероза: 33% срещу 97%

Фибромиалгия: 41%, 97%

IBS: 220, 98%

Crohns: 40, 100%

Синдром на хронична умора: 11,85%

2. Примитивна диета

Марк Сисон е основният защитник. По същество е същото като Paleo, с изключение на това, че позволява пълномаслени млечни продукти. Ризите също трябва да се избягват, според снимките на Марк. Добре е да имаш това тяло!

Крис Кресър е друг голям привърженик на Палео, който много успешно е включил млечни продукти като масло от трева и кефир в своя протокол. Той говори за постепенно увеличаване до половин литър на ден, въпреки че в началото не понася повече от чаена лъжичка кефир. Чувал съм подобни истории от пациенти с ME / CFS, ползващи се от ферментирали млечни продукти. Теорията е, че приемането на пробиотици чрез кефир всъщност променя вашата микробиота или чревната флора, за да позволи на червата ви да понасят млечни продукти.

Успех: Не съм намерил никакви статистически данни, специфични за първичната диета, но поради сходството си с Палео, статистиката на Палео може да бъде добра справка, ако можете да толерирате млечни продукти.

3. Специална диета с въглехидрати (SCD)

Той е разработен от д-р Сидни Валентин Хаас. На пръв поглед звучи като диета с ниско съдържание на въглехидрати, но основният принцип е, че въглехидратите всъщност подхранват свръхрастежа на дрожди и бактерии в червата, така че ограничете количеството и вида въглехидрати, които да се усвояват добре. Най-голямата разлика от Paleo: разрешени са правилно приготвени бобови растения като боб и млечни продукти като Primal.

Успех:

Проучването на Института за изследване на аутизма установява, че 71% от родителите са имали подобрения от SCD при децата си.

„Привържениците на диетата твърдят, че процентът на лечение на болестта на Crohn е 80%, а на дивертикулит – 95%.“ – http://altmedicine.about.com/od/popularhealthdiets/a/specific_carb.htm

И най-впечатляващи са резултатите от пилотно проучване за синдром на раздразнените черва:

„По-конкретно, 9 от 11 пациенти са могли да бъдат лекувани без анти-TNF терапия и 100% от пациентите са намалили симптомите си.“ – http://escholarship.umassmed.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1025&context=cts_retreat

4. Диета на синдрома на червата и психологията (GAPS)

Тя се основава на SCD диетата и Dr. Той е разработен от Наташа Кембъл-Макбрайд. Основната му разлика от другите диети, подобрение червата за разлика от храненето с храна, която е най-добре усвоима и усвоима. Основната разлика от SCD: костен бульон и ферментирали храни, по-малко боб, започвайки от Ghee (почти без лактоза), постепенно прилагане на млечен казеин към толерантност.

Успех: Статистика липсва, доколкото тази диета е най-новата в списъка. По мое лично мнение, въз основа на това, което знаем за пропускливите черва, използването на костен бульон за осигуряване на лесно усвоимо хранене и тюлен Червата, по пътя си да толерират ферментирали продукти, правят тази диета особено привлекателна за тежки LGS.

Заключителни мисли: Има много повече прилики в рамките на тези диети, отколкото те са различни. GAPS е разработен най-вече като подобрение за SCD, а Primal е разработен най-вече като подобрение на Paleo. В крайна сметка много практикуващи се съгласяват, че елиминационната диета, при която в крайна сметка елиминирате дадена храна в продължение на 30 дни и след това добавяте нещо в даден момент (и наблюдавайте как се чувствате), е начинът да разберете кои храни и количествата от тези храни. тялото реагира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *