3 съвета за получаване на достатъчно витамин В12 за болестта на Crohn

By | юли 4, 2021

Едно от най-често срещаните неща, които могат да се случат с болестта на Крон, е дефицитът на витамин В12. Болестта на Crohn засяга червата, където се абсорбира B12, така че пациентите на Crohn може да имат проблеми с получаването на достатъчно B12 в диетата си.

Ако сте вегетарианец или веган, най-добре е да вземете добавка B12, така че нивата на B12 да не спаднат и да причинят допълнителни заболявания. Дефицитът на В12 е доста опасен, тъй като червените кръвни клетки се нуждаят от В12, за да пренасят кислород в тялото, което им позволява да функционират и да дишат правилно.

В12 също помага за образуването на червени кръвни клетки и е важен за нервите. Ако имате дефицит на B12 за дълго време, това може да доведе до увреждане на нервите. Симптомите на увреждане на нервите включват загуба на равновесие, депресия, изтръпване или изтръпване на пръстите на ръцете или краката, слаби мускули, увреждане на паметта.

Ето няколко съвета, за да сте сигурни, че получавате достатъчно от това жизненоважно хранително вещество в тялото си:

Вземете кръвен тест от Вашия лекар: Ако Вашият лекар не Ви направи тест за B12, трябва. Това е хранително вещество, което лесно може да намалее, когато имате болестта на Crohn. В12 се съхранява в черния дроб, а тялото ви има дълготрайни запаси. Ако това е нещо, което пренебрегвате, дефицитът на В12 вероятно няма да се появи веднага. Това може да ви накара да мислите, че получавате достатъчно B12, когато всъщност не го получавате.

Вземете добавка B12 или направете инжекции B12: Работете с Вашия лекар, за да разберете какви са вашите B12 и говорете с тях, ако имате нужда от добавка. Ако сте претърпели операция на червата като мен и частта от червата, която абсорбира B12, е била отстранена, инжекциите ще бъдат задължителни за вас, тъй като няма да можете да получите B12 от диетата си.

Научете за B12: Научаването за някои от симптомите на дефицит на B12 може да ви помогне да разберете дали получавате признаци, че нямате достатъчно B12. Освен това ще ви даде спокойствие, като знаете, че този аспект на вашето здраве е обгрижен и ще осъзнаете, че нещо не е наред.

Получаването на редовни кръвни тестове и приемането на добавка или, ако имате нужда, инжекция на B12 ще гарантира, че никога няма да пропуснете това жизненоважно хранително вещество. Информираността ще ви даде спокойствие, че вашите нужди от B12 са удовлетворени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *