Яжте Natural Series – Започва възпалението на замъка

By | май 29, 2021

Нека да разгледаме зелето и да изследваме тази питателна растителна електроцентрала. Kale предлага редица защитни ползи, от противовъзпалителни средства, които са от решаващо значение за контрола на кръвната захар, до свойства за борба с рака. Полезни съединения, открити в зелето, имат мощни лечебни свойства; Това прави този член от семейството на зелето един от най-здравословните и хранителни фитонутриенти наоколо.

Когато търсите зеле в хранителния магазин или супермаркет, то често се среща до други членове на семейството на зелето. Свързани с кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол, зелени ядки и брюкселско зеле; Има много различни видове зеле, листата могат да бъдат зелени или лилави на цвят и да имат гладка или къдрава форма. Най-често срещаният вид зеле се нарича къдраво зеле, което има зелени и къдрави листа и жилаво влакнесто стъбло.

Хранителни ценности

Една чаша сурово зеле (около 67 грама или 2,4 унции) съдържа:

 • Витамин К (684% препоръчителна дневна стойност)
 • Витамин А (206%)
 • Витамин С (134%)
 • Манган (26%)
 • Мед (10%)
 • Калций (9%)
 • Калий (9%)
 • Витамин В6 (9%)
 • Желязо (6%)
 • Магнезий (6%)
 • Фолиева киселина (5%)
 • Витамин В2 (рибофлавин) (5%)
 • Витамин В1 (тиамин) (5%)
 • Фосфор (4%)
 • Протеин (4%)
 • Витамин B3 (ниацин) (3%)
 • Цинк (2%)
 • Витамин В5 (пантотенова киселина) (1%)
 • Селен (1%)
 • Натрий (1%)
 • Омега-3 мастни киселини (121 mg)
 • Омега-6 мастни киселини (92,4 mg)

Около 33 калории, 4 грама въглехидрати, 2 грама фибри и 3 грама протеин. Кейлът съдържа много малко мазнини, но маслото, което осигурява, е омега-3 мастна киселина, наречена алфа линоленова киселина.

Поради съдържанието на фибри зелето помага на вашите храносмилателни процеси и помага да поддържате червата здрави и здрави не само чрез хранителната си плътност, но и като помага за регулиране на движението на червата.

Съдържанието на желязо в зелето е важен компонент на червените кръвни клетки, които помагат за пренасянето на кислород в тялото. Също така е важно за ензимите, растежа на клетките и правилната чернодробна функция.

Високите нива на витамин К могат да помогнат за защита срещу различни видове рак. Също така е от съществено значение за голямо разнообразие от телесни функции, включително нормално здраве на костите и съсирване на кръвта. Също така, повишените нива на витамин К могат да помогнат на хората, страдащи от болестта на Алцхаймер.

Витамин А е чудесен за вашето зрение и кожа и помага за предотвратяване на рак на белите дробове и устната кухина.

Витамин С е усилвател на имунната система, който помага на метаболизма, хидратацията и поддържа гъвкавостта на хрущялите и ставите. Калцият също помага да се поддържа здравословен метаболизъм, както и да се предотврати загубата на костна маса и остеопорозата.

Този супер зеленчук е отлична добавка за вашата сърдечно-съдова система, като същевременно поддържа нивата на кръвната захар и инсулина; Яденето на повече зеле може да помогне за управление на съотношенията на холестерола, понижаване на LDL холестерола, увеличаване на HDL и намаляване на мазнините в кръвта (триглицериди).

Съдържанието на фибри и сяра в Kale са важни елементи за детоксикация на тялото ви и поддържане на черния дроб здрав. Той е пълен с мощни антиоксиданти като каротеноиди и флавоноиди, които помагат за защита срещу различни видове рак.

Противовъзпалително средство

Важен аспект на управлението на диабет тип 2 е запазването на възпалението. По същество високите нива на кръвната захар и инсулина инициират възпалителен отговор, правейки диабетът възпалително състояние. Едно от най-полезните свойства на зелето е способността му да бъде мощно противовъзпалително средство.

Една чаша съдържа 10% от препоръчителното дневно количество омега-3 мастни киселини (RDA), което също помага в борбата със сърдечно-съдови заболявания, астма, автоимунни нарушения и здравето на костите и ставите.

Балансът между омега 3 и омега 6 е почти перфектен. Западната диета е изключително пристрастна към прекомерни количества омега 6 мазнини, това не е начинът, по който е проектиран генетичният ни състав. Еволюирахме, за да имаме съотношение омега 6 към омега 3 1: 1, което прави повечето съвременни диети невероятно провъзпалителни.

Възпалението е хронично и широко разпространено в днешния свят, не само свързано с диабет тип 2, но също така свързано с почти всички заболявания и състояния, известни на медицинската професия, включително артрит, болест на Крон и рак.

Борец с рак

Доказано е, че кръстоцветните зеленчуци като броколи и карфиол се борят с рака и зелето не прави изключение. Успехът на тези зеленчуци зависи от техните съдържащи сяра съединения, глюкозинолати.

Тези химикали се разграждат до биологично активни съединения, които предотвратяват растежа на раковите клетки по време на храносмилателния процес. Известни като индоли, тиоцианати и изотиоцианати, тези съединения са открити за предотвратяване на растежа на рак при гризачи. Известно е, че индолите и изотиоцианатите предпазват от рак на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, черния дроб, белия дроб и стомаха. Това е така, защото те притежават естествени способности за детоксикация, особено на клетъчно ниво, и спомагат за елиминирането им от тялото.

Токсините като произведени и преработени храни, добавки, консерванти, замърсители на околната среда, пестициди и лекарства в нашата околна среда повишават нивото на токсичност в организма и увеличават вероятността от заболяване.

Започнете да използвате тази листна зелена електроцентрала като част от редовната си диета, нарежете я сурова за салати, пригответе я на пара и добавете масло за чудесен акомпанимент към месо, риба и фасул или я използвайте като част от цял ​​зеленчуков смути.

Споделете любовта си към това невероятно вегетарианско меню, като използвате бутоните „споделяне“ или ако имате идея за вкусна храна, защо да не публикувате рецепта или линк?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *