Управление на ректалното кървене

By | декември 29, 2020

Ректалното кървене е кървене от ануса. Кървенето може да бъде яркочервено, тъмно кестеняво или катранено, което може да забележите в изпражненията, тоалетната чиния или тоалетната хартия. Ректално кървене може да възникне от всяка част на стомашно-чревната система по различни причини. Честите причини за ректално кървене са:

Хемороидите са подути кръвоносни съдове в и около ректалната област. Те могат да причинят кървене по време на изпражненията и да дразнят околната кожа и да ви дразнят.

Аналната цепнатина е малка болезнена сълза в тъканната лигавица на ануса.

Ангиодисплазията на дебелото черво е свързана със стареенето и възниква поради разширени кръвоносни съдове в дебелото черво.

Гастроентерит: Вирусна или бактериална стомашна инфекция, която причинява кървава диария с коремни спазми и повръщане.

Дивертикул: Отнася се до малки подутини, които се развиват в лигавицата на червата. Нарушените кръвоносни съдове в дивертикула могат да се спукат или да кървят.

Други състояния, като стомашни язви, улцерозен колит, болест на Crohn и рак на дебелото черво или ректума също могат да причинят ректално кървене.

Коремна болка, видими кръвни съсиреци или безболезнено кървене са типични симптоми, свързани с ректално кървене. Може също да почувствате слабост, болка в гърдите, световъртеж, задух или промени в кръвното налягане, в зависимост от количеството загуба на кръв.

Диагнозата на ректалното кървене до голяма степен зависи от възрастта на пациента и медицинската история. Вашият лекар може да зададе въпроси относно кървенето, като например цвета на кръвта, количеството загуба на кръв или други свързани симптоми. Физическият преглед на ануса може да потвърди наличието на анални пукнатини или хемороиди и да помогне за изключване на други свързани заболявания. Някои диагностични тестове могат да бъдат назначени за определяне на причината за ректално кървене и могат да включват:

Окултен кръвен тест в изпражненията: Проверете за малки следи от кръв в изпражненията, които не могат да се видят с просто око

Аноскопия: оценка на ректума с гъвкава, мастна тръба

Гъвкава сигмоидоскопия: Огледайте сигмоида, дебелото черво и ректума с гъвкава тръба

Колоноскопия: оценка на дебелото черво за полипи, рак, улцерозен колит и болест на Crohn

Радионуклидно сканиране: локализиране на стомашно-чревно кървене чрез инжектиране и проследяване на радиоактивен материал чрез сканиране

Висцерална ангиограма: Използва рентгенови лъчи за изследване на кръвоносните съдове на храносмилателната система

Ректалното кървене може да се лекува ефективно в зависимост от причината и основната диагноза. Лечението на ректално кървене включва следното:

Анемията и намаленият обем на кръвта в резултат на прекомерна загуба на кръв се лекуват с интравенозни течности, кръвопреливане и железни добавки, за да повишат нивата на желязо в кръвта.

Хемороидални кремове и омекотители за изпражнения могат да бъдат предписани за лечение на ректално кървене, свързано с анални фисури (разкъсвания на кожата, покриващи ануса) или хемороиди (увеличени кръвоносни съдове в ректума и ануса).

Може да се препоръча хемороидална артериална лигация (HALO), която включва намаляване на притока на кръв към хемороиди или хемороидопексия, която включва постепенно свиване на хемороиди, за лечение на свързано ректално кървене.

За спиране на кървенето могат да се предписват лекарства за облекчаване на болката или вазоконстриктори (намаляване на размера на кръвоносните съдове).

Ендоскопията може да се използва за спиране на кървене чрез активно стесняване или каутеризиране на кървящи кръвоносни съдове.

Стесняването се осигурява чрез вливане на лекарство чрез ендоскопска игла на мястото на кървене.

Каутеризацията по време на ендоскопия обикновено се извършва чрез въвеждане на сонда за каутериране през ендоскопа.

Може да се препоръча операция за отстраняване на полипи или тумори.

Не пренебрегвайте кървенето в изпражненията. Ректално кървене може да възникне поради леко състояние като бучки или по-тежко състояние, което може да изисква спешно интензивно лечение за овладяване и поради това никога не трябва да се пренебрегва. Срамът ви не трябва да ви спира да посетите лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *