Симптоми на болестта на Crohn и естествено лечение

By | май 27, 2021

Болестта на Crohn (CD) е възпалително заболяване на червата.

Възпалително заболяване на червата (IBD) е общият термин за възпалителни заболявания на тънките черва и дебелото черво. Улцерозният колит (UC) е друга форма на IBD.

При болестта на Crohn възпалението обикновено е в долната част на тънките черва. CD обаче може да повлияе и на цялата храносмилателна система, от устата до ануса. От друга страна, колитът обикновено се проявява само в долната част на дебелото черво или ректума.Симптоми и усложнения на болестта на Crohn

Обхватът и тежестта на симптомите на болестта на Crohn могат да варират. Това прави диагностицирането на CD сложно. Най-честите симптоми обаче са:

Често коремна болка в дясната долна област,

o Болката е придружена от диария.

Други често срещани симптоми на болестта на Crohn включват:

Ректално кървене,

Отслабване,

Артрит

Кожни проблеми,

И огън.

Постоянното ректално кървене е сериозно и може да причини анемия. Децата с CD често страдат от недохранване, забавено развитие и дори забавен растеж.

Най-честите усложнения на болестта на Crohn са:

o Възпаление и запушване и стесняване на червата от белези;

Често заразени рани или язви на пикочния мехур, влагалището или кожата;

Малки сълзи, наречени пукнатини, които се развиват на вътрешната повърхност на ануса;

o Хранителни дефицити, причинени от недохранване, загуба на хранителни вещества или малабсорбция;

o артрит, кожни проблеми, възпаление на очите или устата, камъни в бъбреците, камъни в жлъчката и развитие на заболявания на черния дроб и жлъчната система.Кой получава болестта на Crohn и защо?

Тенденция към болестта на Crohn често се случва в семействата и засяга както мъжете, така и жените. Около всеки пети пациент с CD има кръвен роднина с проблеми с IBD, обикновено брат или сестра, а понякога и родител или дете. На учените не е ясно дали тази връзка е генетична или екологична във връзка с диетата и другите семейни навици.

Трудно е да се направи разлика между болестта на Crohn и улцерозен колит, тъй като и двете имат сходни симптоми. Те включват:

Коремна болка и спазми,

Честа и често кървава диария,

Загуба на телесни течности и хранителни вещества,

Загуба на апетит, загуба на тегло

И постоянна умора.

Поради това са необходими медицински тестове за точна диагноза на IBD.

Нито конкретната причина, нито лечението на CD са известни. Лекарствата и операциите могат да облекчат симптомите, но те не предлагат никакво лечение. Повечето пациенти се лекуват с противовъзпалителни лекарства, които обикновено са неприятни и често имат сериозни странични ефекти.

Повечето пациенти с болестта на Crohn също трябва да избягват храни, които лично смятат за разстроени. Това варира при отделните пациенти, но те често включват много пикантни храни, сурови плодове и зеленчуци и млечни продукти с високо съдържание на лактоза.Естествена помощ за болестта на Crohn

Последни проучвания, съобщени в Journal of Gastroenterology, показват, че естественото противовъзпалително омега 3 рибено масло с високо съдържание на EPA, DPA и DHA мастни киселини може да намали тежестта на възпалението от болестта на Chron с повече от 50%.

Приемът на рибено масло също позволява на страдащите от възпалителна болка от CD да се откажат от потенциално вредните противовъзпалителни и стероидни лекарства.

Поради симптоматичната загуба на хранителни вещества и диетичните ограничения, естествените хранителни добавки с пълен спектър, включително чисти, нетоксични капсули с рибено масло, са силно препоръчителни, за да осигурят нужното хранене, за да останат възможно най-здрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *