Пушеща трагедия

By | февруари 14, 2021

Пушенето вреди на всички части на тялото – няма органи, които то да не докосва. Той причинява много заболявания. Намалява качеството на живот и удоволствие, а също така намалява колко дълго може да очаква пушачът да живее.

Тютюнопушенето има разрушителен ефект върху индивида, семейството и приятелите. И все пак около 6000 деца под 18-годишна възраст започват да пушат всеки ден; Около 2000 от тях ще бъдат редовни пушачи. Това са почти 800 000 годишно. Смята се, че най-малко 4,5 милиона юноши в САЩ пушат и около 90 процента от пушачите започват да пушат преди 21-годишна възраст. Пушенето създава важни здравословни проблеми в детството и юношеството. Тези проблеми включват кашлица и отделяне на храчки, увеличаване на броя и тежестта на респираторните заболявания, намалена физическа годност, неблагоприятен кръвен липиден профил и потенциален спад в скоростта на растеж на белите дробове и максимална белодробна функция. Около 440 000 американци умират всяка година от заболявания, причинени от тютюнопушенето.

Смята се, че 364 000 пациенти са приети в болници всяка година във Великобритания поради причинени от тютюнопушенето заболявания. Това са 7000 приема в болница или 1000 дни в седмицата. За всяка смърт, причинена от тютюнопушене, около 20 пушачи развиват свързано с тютюнопушенето заболяване. Тютюнопушенето през 1997/98 г. доведе до около 480 000 пациенти, насочени към медицински лекари за сърдечни заболявания, 20 000 инсулт и приблизително 600 000 хронични обструктивни белодробни заболявания.

Половината от настоящите пушачи ще умрат от болести, причинени от цигарен дим, ако продължат да пушат. Една четвърт ще умре преди 70-годишна възраст, губейки средно 21-годишна възраст. Смята се, че шест милиона британци, 60 милиона души по света, са починали от заболявания, свързани с тютюна между 1950 и 2000 година. Един на всеки двама дългогодишни пушачи умира преждевременно от пушене – половината от тях са на средна възраст. Повечето умират от едно от трите основни заболявания, свързани с тютюнопушенето: рак на белия дроб, хронична обструктивна белодробна болест (бронхит и емфизем) и коронарна болест на сърцето.

Смъртните случаи от тютюнопушене във Великобритания са пет пъти по-високи от 22 833 смъртни случая поради: пътнотранспортни произшествия (3439); отравяне и предозиране (881); алкохолно чернодробно заболяване (5121); други случайни смъртни случаи (8579); убийство и убийство (513); самоубийство (4066); и ХИВ инфекция (234). По света почти 5 милиона души умират преждевременно поради тютюнопушене всяка година.

Пушачите също са изложени на по-голям риск от развитие на много медицински състояния, които не са фатални от непушачите, но могат да причинят изтощително заболяване или други проблеми в продължение на години. Тези условия включват:

Остър некротизиращ улцерозен гингивит (заболяване на венците)

Ангина (20 x риск)

Болка в гърба

Болест на Буергер (тежко заболяване на кръвообращението)

Катаракта (2 x риск)

Катаракта, задна субкапсуларна (3 x риск)

Полипи на дебелото черво

Болест на Crohn (хронично възпалено черво)

Депресия

Диабет (тип 2, не зависи от инсулин)

Язва на дванадесетопръстника

Загуба на слуха

Импотентност (2 пъти риск)

Грип

Травми на връзките

Дегенерация на макулата (очи, 2 пъти повече от риска)

Мускулни наранявания

Болка във врата

Нистагъм (необичайни движения на очите)

Очна хистоплазмоза (гъбична очна инфекция)

Оптична невропатия (загуба на зрение, 16 пъти риск)

Калцификация

Остеопороза (и двата пола)

Пенис (еректилна дисфункция)

Периферни съдови заболявания

Пневмония

Псориазис (2 пъти по-голям риск)

Ревматоиден артрит (за заклети пушачи)

Набръчкване на кожата (2 пъти по-голям риск)

Язва на стомаха

Травми на сухожилията

Тютюнева амблиопия (загуба на зрение)

Загуба на зъби

Туберкулоза

Това означава, че пушачът има проблеми с кръвообращението, слуха, зрението, ставите, мускулите, сексуалността, храносмилането, белите дробове, кожата и други – това не е хубава картина. Този списък не включва различните видове рак, на които са склонни пушачите – видове рак на устата, хранопровода, пикочния мехур, бъбреците, панкреаса, стомаха и левкемията. Списъкът не включва факта, че проблемите с кръвообращението могат да доведат до гангрена (смърт на тъканите), изискваща ампутация. Има и нарушени функции при пушачите. Те включват:

Изпускане (обемът намалява)

Фертилитет (30% по-нисък при жените)

Имунна система (нарушена)

Менопауза (започва средно с 1,74 години по-рано)

Броят на сперматозоидите намаля

Сперматозоидите проникват по-малко в яйцето

Подвижността на сперматозоидите е нарушена

Увеличаване на аномалии във формата на сперматозоиди

Животът на пушач не е лесен. Болката и болестта, причинени от тютюнопушенето, са силни. Единственият начин да се уверите, че не изпитвате тази болка и страдание е като не пушите. Ако в момента пушите, трябва да откажете. Отказването не е лесно – но не е нужно да предприемате процеса на отказ сам – можете да получите насоки, подкрепа и помощ.

Препратки

Заболеваемост, свързана с тютюнопушенето – Съединени щати, 2000. Седмичен доклад на MMWR, 5 септември 2003 г.

Цигари: Неща, които предупредителният етикет не ви казва. Американски съвет за наука и здраве, 1997 г.

Статистика на смъртността 2002 г., Национално статистическо бюро, 2002 г .; Шотландска служба за обща регистрация, 2002 г .; Секретар Северна Ирландия, Годишен доклад, Агенция за статистика и изследвания, 2002 г.

Пристрастяване към никотина във Великобритания. Доклад на Кралския колеж по лекари за консултации по тютюн. RCP, 2000 (за процент смъртни случаи, свързани с тютюнопушенето).

Статистика на смъртността 2002 г., Национално статистическо бюро, 2002 г .; Шотландска служба за обща регистрация, 2002 г .; Секретар Северна Ирландия, Годишен доклад, Агенция за статистика и изследвания, 2002 г.

Peto R. Смъртност, свързана с тютюнопушенето: 40 години наблюдения върху британски лекари мъже. BMJ 1994; 309: 901-911.

Доклад за световното здраве 2003. Световната здравна организация, 2003.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *