Причини за стомашно-чревно кървене

By | януари 31, 2021

Стомашно-чревният тракт, известен също като стомашно-чревния тракт, е една от най-важните части на храносмилателната система в човешкото тяло. Органите, изграждащи стомашно-чревния тракт, включват хранопровода, тънките черва с дванадесетопръстника, стомаха, дебелото черво / дебелото черво, ректума и накрая ануса. Що се отнася до стомашно-чревно кървене, това означава, че може да бъде от всеки от органите, споменати по-горе. Причините за стомашно-чревно кървене са много. Когато кървенето настъпи от стомаха, хранопровода или дванадесетопръстника, се счита за кървене от горната част на стомашно-чревния тракт. Когато настъпи кървене от дебелото черво, долната част на тънките черва, ануса или ректума, се счита за кървене с нисък GI.

Какви са възможните причини за стомашно-чревно кървене?

Когато получите стомашно-чревно кървене, препоръчително е да не пренебрегвате проблема и незабавно да отидете при гастроентеролог и да попитате. Има много фактори, които допринасят за проблема с кървенето в стомашно-чревния тракт.

  • Язвите са най-честите причини за стомашно-чревно кървене. Този проблем е по-често в горната част на стомашно-чревния тракт. Проблемът с улцерацията се появява главно в лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника (точно извън стомаха) и хранопровода. Варици на хранопровода, обикновено цироза и др. Това е резултат от основно чернодробно заболяване и възможността за чревно кървене в такива случаи е доста голяма. В случай на повръщане или повтарящо се повръщане, на кръстовището на стомаха и хранопровода се получава разкъсване. Кръвоизливите в горната част на стомашно-чревния тракт също са причинени от рак и тумори в района.
  • Стомашно-чревно кървене може да се появи и от долния стомашно-чревен тракт. Когато се появи кървене от дебелото черво, това се нарича дивертикулоза. При претърсване на записите беше установено, че повечето случаи на кървене от долния стомашно-чревен тракт могат да се отдадат на дивертикулоза. Отделно от това има възможност за ангиодисплазия. При това малкият кръвоносен съд, покриващ дебелото черво, може да изтече хронично или да кърви бързо. Полипите на дебелото черво или ракът на дебелото черво също могат да бъдат причина за кървене от долния стомашно-чревен тракт. Колитът също е сред основните причини за стомашно-чревно кървене. Колитът възниква поради язва или възпаление в лигавицата на дебелото черво. Има много фактори, които допринасят за колита, включително болестта на Crohn, улцерозен колит, лошо кръвообращение в дебелото черво, лъчева терапия и др.
  • Хемороидите и аналните фисури също могат да бъдат причина за стомашно-чревно кървене. Това са подути и увеличени кръвоносни съдове, разположени в долната част на ректума и ануса. С увеличаване на налягането кръвоносните съдове се подуват и проблемът се влошава с преминаването на изпражненията. Ако мислите, че страдате от хемороиди и анални фисури, трябва да попитате лекар.

Ако видите кръв в изпражненията или почувствате дразнене и други усещания в горната или долната част на стомашно-чревния тракт, не трябва да пренебрегвате същото и незабавно да отидете на гастроентеролог. Стомашно-чревното кървене може да има много причини и медицинският специалист е най-добрият човек, който да го диагностицира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *