Причини за стомашно-чревно кървене

By | юли 7, 2021

Стомашно-чревният тракт, известен още като стомашно-чревния тракт, е една от най-важните части на храносмилателната система в човешкото тяло. Органите, които изграждат стомашно-чревния тракт, включват хранопровода, тънките черва с дванадесетопръстника, стомаха, дебелото черво / дебелото черво, ректума и накрая ануса. Когато се споменава стомашно-чревно кървене, това означава, че може да бъде от всеки от органите, споменати по-горе. Причините за стомашно-чревно кървене са много. Кървенето от стомаха, хранопровода или дванадесетопръстника се счита за горно стомашно-чревно кървене. Кървенето от дебелото черво, долната част на тънките черва, ануса или ректума се счита за кръвотечение с долна стомашно-чревна система.

Какви са възможните причини за стомашно-чревно кървене?

Когато срещнете стомашно-чревно кървене, препоръчително е да не пренебрегвате проблема и незабавно да посетите гастроентеролог. Има много фактори, които допринасят за проблема с кървенето в стомашно-чревния тракт.

  • Язвите са най-честите причини за стомашно-чревно кървене. Този проблем е по-често в горната част на стомашно-чревния тракт. Проблемът с язвата се появява главно в стомашната лигавица, дванадесетопръстника (точно извън стомаха) и хранопровода. Варици на хранопровода, обикновено цироза и др. Това е резултат от основен тип чернодробно заболяване, като хронично, и в такива случаи вероятността от чревно кървене е доста висока. В случай на запушване или повтарящо се повръщане, се получава разкъсване там, където се срещат стомаха и хранопровода. Кървенето в горната част на стомашно-чревния тракт също се причинява от рак и тумори в зоните.
  • Стомашно-чревно кървене може да се появи и от долната част на стомашно-чревния тракт. Когато има кървене от дебелото черво, това се нарича дивертикулоза. Когато се изследваха записите, беше установено, че по-голямата част от случаите на кръвотечение с по-нисък стомашно-чревен тракт могат да се отдадат на дивертикулоза. Отделно от това има шанс за ангиодисплазия. При това малкият кръвоносен съд, покриващ дебелото черво, може да изтече хронично или да кърви бързо. Полипите на дебелото черво или ракът на дебелото черво също могат да бъдат причина за кървене от долния стомашно-чревен тракт. Колитът също е посочен като основна причина за стомашно-чревно кървене. Колитът възниква поради язва или възпаление в лигавицата на дебелото черво. Болест на Crohn, улцерозен колит, лоша циркулация в дебелото черво, лъчева терапия и др. Има много фактори, които допринасят за колит, включително
  • Хемороидите и аналните фисури също могат да бъдат причина за стомашно-чревно кървене. Това са подути и увеличени кръвоносни съдове, разположени в долната част на ректума и ануса. С повишеното налягане кръвоносните съдове се подуват и проблемът се задълбочава при преминаване на изпражненията. Ако смятате, че може да имате хемороиди и анални фисури, трябва да се консултирате с лекар.

Ако видите кръв в изпражненията или почувствате дразнене и други усещания в горната или долната част на стомашно-чревния тракт, не трябва да ги пренебрегвате и незабавно да отидете на гастроентеролог. Стомашно-чревното кървене може да има много причини и най-добрият човек, който поставя същата диагноза, е медицински специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *