Причината за болестта на Crohns

By | май 28, 2021

Група хронични състояния, отговорни за възпаление или язва на тънките черва и дебелото черво, е известна като възпалително заболяване на червата (IBD). Обикновено това заболяване се класифицира като улцерозен колит или болест на Crohn. При първата е засегната вътрешната обвивка на дебелото черво и ректума, докато последната вероятно прониква дълбоко в слоевете на чревната стена.

Крон е хронично заболяване и може да се появи няколко пъти в живота. Точната причина за болестта на Crohn обаче все още не е известна. Има различни теории за болестта, но никой не е успял да докаже точната причина за болестта на Crohns. Най-известната от тези теории обяснява, че причинявайки постоянно възпаление в червата, имунната система на организма реагира на вирус или бактерии, причинявайки болестта на Crohn.

Несъмнено хората, които страдат от болестта на Crohn, имат аномалии в имунната система, но въпреки това тези аномалии не могат да бъдат потвърдени като резултат или причина за болестта на Crohns. Всички изследователи са съгласни, че емоционалният дискомфорт няма нищо общо с болестта на Crohn.

Проучванията показват, че пушачите имат по-голям шанс да развият болестта на Crohn в сравнение с непушачите. Пушачите са склонни да страдат от по-висока честота на рецидиви, повторни операции и имуносупресивна терапия. Независимо дали пушат в момента или не, пушачите са изложени на по-висок риск от мъжете във всички области. Въпреки че причината е неизвестна, според някои теории защитната система на червата намалява поради тютюнопушенето. Той обаче намалява и притока на кръв към червата. Пушенето причинява определени промени в имунната система, които в крайна сметка водят до възпаление.

Ако човек има рисков фактор за болестта на Crohn, вероятността от влошаване на състоянието се засилва и най-лошото от всичко е, че тези фактори не изглежда да са пряка причина за болестта на Crohns, а по-скоро участват в болестта по друг начин. Не е задължително обаче да причини болестта на Crohn. По същия начин, ако нямате такъв рисков фактор, не е необходимо да бъдете защитени срещу болестта на Crohn.

Има теории за причината за болестта на Crohns, но нито една от тях няма доказателства, за да се докаже. Изследователите са забелязали възпаление в стомашно-чревния тракт на хора с болестта на Crohn, включващо други фактори като наследствени гени на пациента и околната среда. Антигени, т.е. чужди вещества, също са забелязани в околната среда. Друга възможна причина за възпаление може да бъде реакцията на организма към тези антигени.

Има няколко теории, които се считат за причини за болестта на Crohn, но нито една от тях не е приемлива, тъй като не е доказана. Следователно, подобно на лечението, изследователите все още откриват точната причина за болестта на Crohn.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *