Предпазни мерки и предпазни мерки при рак на дебелото черво

By | май 26, 2021

Съществуват редица фактори и основни състояния, отговорни за развитието на колоректален рак. Някои от факторите като възраст, фамилна анамнеза за колоректален рак, възпалително заболяване на червата (болест на Crohn и улцерозен колит) и дивертикулит са извън контрола на човека. Само две полезни стъпки за преодоляване на тези рискови фактори включват разпознаване на симптомите и чести скринингови тестове за колоректален рак.

Потенциалният риск от колоректален рак се увеличава при хора на възраст над 40 години. След тази възраст хората трябва да обръщат голямо внимание на диетата и начина си на живот, за да повишат естествения си имунитет срещу колоректален рак. Те трябва да могат да разпознават симптомите, свързани с рака на дебелото черво, и да имат скринингов тест като препоръчителната колоноскопия на всеки 10 години. Основната цел на тези скринингови тестове е да се открие този рак в ранните етапи, когато шансът за оцеляване е над 90%. Трагедията обаче е, че повечето пациенти се диагностицират в късните етапи, когато лечението стане по-малко ефективно. Това е единствената причина за около 50 000 смъртни случая от рак на дебелото черво всяка година в Съединените щати. Експертите са силно убедени, че тази смъртност може да спадне до 60% при ранно откриване на рак на дебелото черво. Ето защо професионалистите поставят голям акцент върху насърчаването на хората да отидат на скринингови тестове. Най-голямата пречка за ранното откриване на този рак е, че хората се притесняват да говорят за проблеми с червата и скринингови тестове за рак на дебелото черво. Само осведомеността за болестта и процедурите може да преодолее тези бариери.

Контролируемите фактори за предотвратяване на рак на дебелото черво включват диета и промени в начина на живот. Диетата включва храни с високо съдържание на естествени фибри, ниско съдържание на мазнини, зеленчуци, плодове и храни, които укрепват функционирането на дебелото черво и го правят по-малко уязвимо към болести. Силно се препоръчва да се избягва червено и преработено месо. Рибите, съдържащи омега 3 мастни киселини, които намаляват риска от рак на дебелото черво, трябва да бъдат предпочитани повече. Освен това е наложително да се избягва пушенето и консумацията на алкохол, за да се намали рискът от това животозастрашаващо заболяване.

Не може да се подценява значението на редовното упражнение и неговото положително въздействие върху здравето. Лекарите настоятелно препоръчват 30 минути ежедневно упражнение заедно с други промени в начина на живот, за да се предотврати рак на дебелото черво. Затлъстяването е един от рисковите фактори за колоректален рак, така че поддържането на здравословно тегло трябва да бъде сериозна грижа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *