Общи лекарства за болестта на Crohn

By | декември 31, 2020

Болестта на Crohn е възпалително заболяване, което засяга предимно тънките и дебелите черва, но може да бъде открито и в други части на храносмилателната система. Болестта е кръстена на американския гастроентеролог Бърил Крон, който първо е описал болестта.

Болестта на Crohn често засяга млади хора или хора на възраст двадесет години, но има случаи, при които пациентите развиват болестта по-късно в живота. Симптомите и тежестта на заболяването варират от човек на човек.

В момента няма лекарства, които да лекуват болестта на Crohn. Повечето пациенти изпитват рецидиви и след това периоди на ремисия, които могат да продължат месеци или дори години. По време на ремисии се намаляват симптоми като коремна болка, диария и ректално кървене. Подобряването на симптомите обикновено се постига с лекарства по лекарско предписание или операция. Има случаи, когато нелекуваната Крон преминава в ремисия. Никой не знае защо.

Целта на лечението е да се постигне и поддържа ремисия, да се минимизират страничните ефекти на лекарствата и да се подобри цялостното качество на живот на пациента. Лекарствата за лечение на болестта на Crohn включват противовъзпалителни средства като 5ASA съединения, кортикостероиди, локални антибиотици и имуномодулатори.

Лекарства за болест на Crohn

Лекарствата за болест на Crohn включват противовъзпалителни лекарства за намаляване на чревното възпаление; начинът, по който лекарствата срещу артрит намаляват възпалението на ставите. Различните видове противовъзпалителни лекарства, използвани за лечение на болестта на Crohn, включват:

един. 5-ASA съединения като сулфасалазин (Azulfidine) и мезаламин (Pentasa, Asacol, Dipentum, Colazal, Rowana клизма, Canasa супозитория) се използват директно върху възпалената тъкан.

Сулфасалазин е неактивно пролекарство в усвоената му форма. Обикновено се разгражда от бактериите в дебелото черво, за да образува два странични продукта – 5аминосалицилова киселина (5-ASA) и сулфапиридин. Никой не е сигурен кой от тези странични продукти е отговорен за активността на азулфида. 5-ASA е известен със своите терапевтични ползи, но не е ясно дали сулфапиридин предлага някакви допълнителни ползи.

5 аминосалицилова киселина и сулфапиридин действат като противовъзпалителни средства, които лекуват възпалението в дебелото черво. Счита се, че ефикасността се дължи на локален ефект върху червата, но има и някои полезни системни имуносупресивни ефекти.

Въпреки това, както всяко лекарство, 5-ASA няма странични ефекти. Някои от страничните ефекти са много чести стомашно-чревни разстройства. Гадене, повръщане, стомашно разстройство и загуба на апетит се наблюдават при всеки трети пациент. По същия начин може да се появи и по време на световъртеж, но това не би трябвало да ви притеснява, стига да не стане постоянно.

Има и по-рядко срещани странични ефекти, като нисък брой на белите кръвни клетки или вид анемия, която е по-често при пациенти с артрит. Шансът за развитие на тези нежелани реакции е около 6 на всеки 10 000 пациенти. Някои други редки, но възможни нежелани реакции включват треска, бледа кожа, възпалено гърло, умора и необичайно кървене или натъртване. Ако срещнете някое от тези, най-вероятно ще спрете да приемате лекарството.

Допълнителните странични ефекти включват главоболие, алергични реакции и фоточувствителност. Тези нежелани реакции изискват медицинска помощ, тъй като алергичните реакции могат да причинят затруднено преглъщане, образуване на мехури, пилинг, релаксация на кожата, болки в ставите и мускулите и необичайна умора или слабост.

2-ри. Кортикостероидите действат систематично, без да е необходим директен контакт с възпалената тъкан. Тези лекарства се използват за намаляване на възпалението в тялото. Тези лекарства също имат значителни и опасни странични ефекти, когато се приемат продължително време. Вашият лекар може да ви даде най-добрия съвет по този въпрос.

Има нови класове локални кортикостероиди, които се прилагат директно върху възпалената тъкан. Тези нови лекарства имат много по-малко странични ефекти от систематичните кортикостероиди.

3. Антибиотици като метронидазол (Flagyl) и ципрофлоксацин (Cipro). Тези лекарства намаляват възпалението по неизвестни механизми.

Метронидазолът е ефективен при унищожаването на някои паразити, както и анаеробни бактерии. Анаеробните бактерии са едноклетъчен организъм, който живее в среда с ниско съдържание на кислород и причинява заболявания на корема, черния дроб и таза. По отношение на паразитите, лямблията лямблия и амеба са паразити, които причиняват болка в корема и тежка диария при повечето пациенти. Метронидазол блокира някои от клетъчните функции на тези паразити, причинявайки тяхната смърт.

Сериозните странични ефекти на метронидазол са редки, но включват припадъци и увреждане на нервите, причиняващи изтръпване, както и изтръпване в крайниците. Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако имате тези нежелани реакции, трябва да спрете приема на това лекарство.

Ако подозирате, че имате болест на Crohn, трябва да се консултирате с Вашия лекар преди да предприемете други стъпки. Внимателната диагностика и мониторинг са от ключово значение за комфортния живот с Crohn’s.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *