Мангостин плодове – кратка история

By | февруари 13, 2021

И така, знам какво си мислите … „Както и да е, какво всъщност е Mangosteen?“ Добър въпрос. Мангостинът е малък лилав плод, който расте предимно в Югоизточна Азия и се нарича Кралица на плодовете. Кралица Виктория беше толкова впечатлена от плодовете, че щеше да предложи рицарство на всеки, който би могъл да й донесе свежи съставки. Плодът расте на дървета, които достигат 20 до 80 фута височина. Смята се, че дърветата произхождат от островите Сунда и Молука в Източна Индия. Дърветата са изключително чувствителни към климата и не могат да понасят температури под 40 ° F или над 100 ° F. Всички опити за отглеждане на мангостинови дървета на места на север от 20 ° географска ширина са били неуспешни.

Отнема до 9 години, докато дървото узрее, преди да бъде направена първата реколта, но средно първата реколта отнема 10 до 20 години. Така че, ако мислите да засадите дърво в задния двор, може да помислите какво да преосмислите. Разбира се, ако не живеете в тропиците и нямате търпението на светец. Може да се наложи да вземете предвид и времето, което можете да отделите за бране на плодове, тъй като всеки мангостин трябва да бъде ръчно бран, а средното пълнорастящо дърво дава около 500 зрели плода мангостин. Въпреки това, някои дървета могат да дадат до 5000, а дърветата могат да плододават до 100 години. Аз не градина за слаби сърца.

Научното му наименование е Garcinia Mangostana и от хилядолетия не само се използва като вкусен тропически плод, но се използва и в народната медицина при различни заболявания. Лечебната стойност всъщност не е в самия плод, а в кората. Твърдата кожена кора се прави на прах, птици или чай и се използва за лечение на диария, дизентерия, кожни заболявания, хронична болка, инфекция, треска и възпаление, наред с други.

Изследван от лекари в чужбина повече от 30 години, плодът напоследък привлича вниманието на западната медицина. Главно поради мощните фитонутриенти, наречени ксантони, които са богати на мангостин. Точно както откриването на антиоксидантите и неговото значение за здравето стана общоизвестно, ксантонът започва да дава същото обещание.

Добре, сега знаем какво е мангостин, „Но какво е ксантонът в света?“ Попитахте, радвам се, че ксантоните са уникален клас фитонутриенти, които са биологично активна група молекули. Нека опитаме това на обикновен английски, нали? Те са силно натоварени антиоксиданти с мощни противовъзпалителни свойства. Много от мангостиновите ксантони имат допълнителни свойства за борба с болестите, които са активни срещу инфекциозни агенти, увреждане на холестерола, ракови клетки и др. Повече от 200 ксантони са описани в природата. Плодът от мангостин съдържа по-висока концентрация на ксантони, отколкото други растителни продукти, известни на човека; До момента са открити повече от четиридесет ксантони. Те са до голяма степен отговорни за гъвкавите свойства на плодовете за укрепване на здравето.

През последното десетилетие се доказа, че все повече и повече заболявания са резултат от две основни причини – възпаление и увреждане на свободните радикали. Тези луди радикали! Увреждането на свободните радикали има способността да уврежда и унищожава органи, клетки и дори нашата ДНК. Хроничното възпаление също е свързано с множество заболявания като болестта на Алцхаймер, Паркинсон, алергии, сърдечни заболявания и болест на Crohn. Предлагайки изобилни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, мангостинът има потенциал да бъде полезен при многобройни здравословни състояния.

Мангостинът не е лесно достъпен като плод извън Югоизточна Азия. Той обаче може да бъде закупен допълнително. Предлага се под формата на прах или течност като хапче. Потърсете марки, които съдържат всички плодове под формата на хапчета, включително кората. Уверете се, че сте получили всичките четиридесет ксантона. Внимавайте, тъй като компанията създава прах. Понякога премахването може да донесе повече вреда, отколкото полза. Уверете се, че знаете какво получавате, преди да изпуснете трудно спечелените си пари.

Ако купувате течна добавка, не забравяйте да купите цяло пюре от плодове, включително кората. Това не е нещо, възстановено от екстракт на прах или нещо, което съдържа само самия плод без кората. Проверете дали цялото плодово пюре от мангостин е една от основните съставки. Ако те предоставят списък с други сокове и без сок от мангостин, това идва от екстракт на прах. Когато видите на етикета неща като „уникален екстракт от кора от мангостин“ или „Екстракт от плод и перикарп от мангостин“, това са екстракти на прах. Също така, внимавайте за продукти, в които пише неща като „алфа мангостин“. Alpha е само един от повече от четиридесетте ксантони, предлагани от плода на мангостин, и няма да получите пълния взрив за парите си. Пазарувайте и бъдете умни и ето, забавният малък лилав плод от Азия има кратка история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *