Лечение на улцерозен колит

By | май 28, 2021

Лечението на улцерозен колит започва с точна диагноза и определяне на тежестта на заболяването. След като бъде поставена тази първоначална диагноза, непосредствената цел на лечението е да се намалят болезнените физически симптоми, свързани с него. Тъй като няма лечение за улцерозен колит, дългосрочната цел на лечението е да се предотврати появата или рецидивите на заболяването в бъдеще.

Свързано заболяване, наречено както улцерозен колит, така и болестта на Crohn, се характеризира с анормален отговор на имунната система в червата. Местоположението на този отговор при пациенти с улцерозен колит е ограничено до дебелото черво или дебелото черво. Възпалението и улцерацията, които се появяват в чревните стени, могат да причинят дискомфорт в корема, диария и ректално кървене, които са основните симптоми на улцерозен колит.

Поради факта, че могат да присъстват други здравословни състояния с подобни симптоми, грижите за улцерозен колит започват с потвърждаване на тази първоначална диагноза. Това включва вземане на проби от изпражнения, за да се изключи наличието на паразити или съществуваща инфекция в дебелото черво и извършване на кръвни тестове за откриване на висок брой на белите кръвни клетки (високият брой на белите кръвни клетки показва, че причината за възпалението се дължи на активирането на кръвните клетки в собствения имунен отговор на организма).

Визуалната проверка, или директно с помощта на сигмоидоскоп или колоноскоп, или косвено чрез бариева клизма, ще помогне да се направи окончателното потвърждение, че колитът всъщност е виновникът. Тези техники за визуализация са важна стъпка в лечението на улцерозен колит, тъй като позволяват на лекаря да измери тежестта на заболяването и следователно да намерят най-добрия начин за минимизиране на симптомите на улцерозен колит.

Лекарствата играят основна роля както при първоначалното лечение, така и при дългосрочните грижи за улцерозен колит. Тези лекарства попадат в две основни категории: имуномодулатори, които променят протеините, произведени от имунната система, които причиняват възпаление, и противовъзпалителни лекарства, които директно функционират за намаляване на възпалението. Въпреки че тези лекарства не лекуват улцерозен колит, те могат да предизвикат облекчаване на симптомите и да удължат времето между рецидивите. Като такива те предлагат опция за лечение на улцерозен колит, от която много пациенти се възползват.

Много рядко улцерозният колит се лекува хирургично. Въпреки че операцията е единственото истинско лечение на болестта, тя по своята същност е рискована и следователно обикновено запазена само за случаите, когато продължителното възпаление на дебелото черво води до животозастрашаващи усложнения.

Въпреки че изследванията не са показали каквато и да е връзка между диетата и първоначалното начало на улцерозен колит, нискомаслената, лека диета може да облекчи някои симптоми през периодите на активност на заболяването. По същия начин здравословната и балансирана диета може да помогне за удължаване на периодите на ремисия на заболяването.

Ако изпитвате някой от споменатите по-горе симптоми на улцерозен колит, не забравяйте веднага да посетите Вашия лекар за цялостен преглед. Ако имате това разстройство, Вашият лекар ще Ви помогне да определите най-доброто лечение на улцерозен колит за Вашата конкретна ситуация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *