Лекарства за болестта на Crohn

By | май 29, 2021

Чрез изследвания и разработки има няколко лекарства, които са одобрени и се използват, за да помогнат на пациентите на Crohn да се справят със симптомите на Crohn и да им дадат по-добро качество на живот, а нови и по-добри лекарства са на хоризонта.

Лекарства с рецепта:

1. Противовъзпалителни лекарства: Тези лекарства включват сулфасалазин и перорални формулировки на месаламин. Някои от марките са Asacol, ® Colazal, .® Dipentum, ® и Pentasa, ®.

2. Стероиди: Поради страничните ефекти, причинени от продължителната употреба на стероиди, те се използват само за облекчаване на краткосрочни симптоми.

3. Имунопотискащи лекарства: Лекарства като Imuran®), 6-MP Purinethol®) се използват за потискане на имунната система, за да я предпазят от атака на здрава тъкан в храносмилателната система.

4. Антибиотици: Понякога се предписват антибиотици като метронидазол, ампицилин и ципрофлоксацин за намаляване на възпалението и инфекцията.

5. Инфликсимаб: Това лекарство е одобрено през 1998 г. и е първата биологична терапия, одобрена за употреба при Crohn’s. Remicade® е единствената марка. За първи път е одобрен за употреба само при пациенти, които не са се повлияли от други лечения, но през 2002 г. е одобрен за поддържане на ремисия. Прилага се чрез IV инфузия.

На лекарства без рецепта:

* Забележка: Лекарствата без рецепта не трябва да се използват, преди първо да се консултирате с Вашия лекар.

1. Хемороидни лекарства: Някои лекарства за борба с хемороиди, които се продават без рецепта, могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта.

2. Антиациди: Някои от тези лекарства могат да отпуснат храносмилателната система.

3. Лекарства против диария: Immodium е пример.

Билкови добавки:

* Забележка: Не бива да се използва билкова добавка, преди да се консултирате с Вашия лекар за евентуални негативни взаимодействия с лекарствата, отпускани с рецепта.

1. Бял равнец – работи като средство за почистване на кръвта и помага за спиране на вътрешното кървене.

2. Котешки нокът – традиционно южноамериканско лечение за дизентерия и язва на стомаха.

3. Лайка – известна със своите успокояващи свойства, тази успокояваща билка често се среща в чайовете.

4. Корен от женско биле – едно от най-старите известни билкови лекарства, пр. Н. Е. Споменава се в статии, написани до 300 г. пр. Н. Е. И се различава от този тип бонбони с аромат на женско биле. Тази билка има 2000-годишна история да помага за намаляване на отока в червата.

5. Алое – Дори по-старо от женско биле, алоето се използва повече от 3500 години за успокояване на болката и раздразнението. Съдържа поне три противовъзпалителни мастни киселини, които подпомагат храносмилането и облекчават болката при болестта на Crohn.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *