Кърменето осигурява хранителни вещества за здравословен растеж и развитие

By | февруари 3, 2021

Ползите от кърменето надхвърлят основното хранене. Освен това е пълен със съставки за борба с болестите, които предпазват бебето ви от болести. Въпреки че се препоръчва бебето ви да се храни само с кърма през първите 6 месеца от живота си, кърменето във всяко количество е от полза. Кърмата съдържа всички витамини и хранителни вещества, от които бебето се нуждае през първите 6 месеца от живота.

Някои от най-важните ползи от кърменето са:

 • По-здраво бебе: Кърмените бебета са по-малко склонни да имат настинки, вируси и пневмония. По-рядко се появява диария при бебета, което може да бъде опустошително.

 • Защита: Бебетата, които са кърмени, имат по-малък риск от развитие на хронични заболявания като диабет и болест на Crohn.

 • По-нисък риск от SIDS: Синдромът на внезапната детска смърт е намален с около половината при кърмените бебета.

 • Намалете риска от рак: Кърменето намалява риска на бебето от някои видове рак в детска възраст. Също така намалява риска от рак на гърдата в пременопауза и рак на яйчниците при майката.

 • Безплатен контрол на раждаемостта: 98-99% ефективен като опция за контрол на раждаемостта, ако кърмите на всеки четири часа и бебето ви само кърми.

 • Лесно е: млякото е моментално и с подходящата температура за вашето бебе – все още не е нужно да приготвяте млякото и да чакате да изстине, за да спестите време.

 • Спестете тегло: не е нужно да харчите цяло състояние за формулата

 • Силни кости: Жените, които кърмят, имат по-малък риск от остеопороза след менопаузата. Когато жената кърми, тялото й усвоява калция много по-ефективно. Някои кости, особено тези в гръбначния стълб и задните части, може да са по-малко плътни при отбиването, но те стават по-здрави след шест месеца, отколкото преди бременността.

 • Възстановяване след раждането: Вашето тяло отделя окситоцин по време на кърмене, което помага на матката да се свие до нормалните си размери.

Неща, за които трябва да внимавате, докато кърмите:

 • Не забравяйте, че всяко ново умение отнема време за усвояване и усвояване. Когато започнете да кърмите, това е ново преживяване за вас и вашето бебе, така че бъдете търпеливи, отпуснете се и с времето ще се подобри и улесни. Практиката прави всичко лесно и накрая го прави перфектно.

 • На някои майки може да отнеме повече време, а на други може да е по-бързо да схванат кърменето, така че не се сравнявайте с други – следвайте инстинкта си и правете това, което ви върши работа. Ако трябва да допълните кърменето си с някаква формула, това е добре, защото кърмата е по-добра от нищо.

 • Освен това не искайте съвет от твърде много хора – намерете човек, който да работи с някой друг и ще бъдете обзети от противоречиви мнения.

 • Ако кърменето е болезнено, не е правилно – уверете се, че бебето кърми правилно, така че да е приятно изживяване за вас и вашето бебе.

Има много известни личности, които кърмят бебетата си и наистина обичат да го правят. Алиса Милано, Пенелопе Крус, Гуен Стефани и Кортни Кардашиян са част от тези, които кърмят. Известно е, че Пенелопе и Кортни я обичат толкова много, че наистина им липсва да го направят, когато спрат.

Значението на кърменето е признато по целия свят. WABA – световният алианс за действие по кърмене, те се стремят да постигнат устойчиви цели, като обвържат всяка от тези цели с кърменето.

Световната седмица на кърменето ще бъде първата седмица на август и тази година за 25-та поредна година. Чества се ежегодно с цел насърчаване на кърменето и подобряване на здравето на бебетата по целия свят. Признавайки, че кърменето е ключът към устойчивото развитие, те насърчават хората да ценят благосъстоянието на другите, да се уважават и да се грижат за света, който споделяме от самото начало на техния живот.

В обобщение, гърдите са най-подходящи за вас и вашето бебе, тъй като намаляват риска от бебешки заболявания като инфекция, диария, SIDS, левкемия и диабет, затлъстяване и по-късно сърдечно-съдови заболявания в зряла възраст. Той е от полза за майката, като намалява риска от рак на гърдата и яйчниците, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване и е в основата на развитието на една държава и следователно на света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *