Кратко ръководство за витамин Е

By | май 30, 2021

Мастноразтворим витамин, състоящ се предимно от токофероли, особено алфа токоферол, намиращ се в листата на растенията, маслото от пшеничен зародиш и млякото, се използва като антиоксиданти, необходими на организма. Тези антиоксиданти помагат за неутрализирането на потенциално вредните свободни радикали в тялото ни.

Ползи от витамин Е

Витамин Е е важен витамин и се използва като хранителна добавка, необходима на много органи в тялото. Освен това е антиоксидант, който помага да се забавят процесите, които увреждат клетките, които поддържат кожата, мускулите, сърцето, нервите и червените кръвни клетки здрави. Антиоксидантите предпазват клетките от тези вредни ефекти на свободните радикали, които също увреждат метаболизма на организма. Свободните радикали са източник на увреждане на клетките, което може да доведе до сърдечно-съдови заболявания и рак.

Семейството E може да помогне за намаляване на клетъчното стареене чрез намаляване на увреждащия пероксинитритен радикал, предотвратяване на съсирването на кръвта, намаляване на вероятността от коронарна болест на сърцето, защита на нервната система, намаляване на риска от болестта на Алцхаймер, защита на имунната система и намаляване на шансовете за някои видове . от рак. Доказано е, че по-високите дози витамин Е намаляват честотата на рак на гърдата или рак на простатата. Както можете да видите, витамин Е може да бъде изключително полезен витамин.

Превантивна и терапевтична употреба

Недостигът на витамин Е е резултат от малабсорбция и недохранване с протеинова енергия и се характеризира с неврологични проблеми поради лоша невротрансмисия. При някои хора синдроми на малабсорбция, панкреатични, хепатобилиарни и чревни нарушения (могат да бъдат причинени от генетични дефекти като муковисцидоза, хроничен панкреатит, чревна псевдообструкция, първична билиарна цироза, синдроми на късото черво, цьолиакия, мезентериална съдова тромбоза, болест на Crohn) чревна лимфангиектазия, склеродермално заболяване на червата и синдром на Whipple) .. Сериозният дефицит на витамин Е може да има много други синдроми или трайни ефекти.

Той може да помогне за предотвратяване на сърдечна автономна невропатия, тардивна дискинезия, менструална болка, нисък брой сперматозоиди, синдром на неспокойни крака, болест на Алцхаймер, паркинсон и ревматоиден артрит. Витамин Е често се използва за синтезиране и подобряване на повишена енергия, издръжливост и възстановяване на мускулите след тренировка. Добавките с витамин Е могат да се добавят към ежедневната ви диета и да се използват в някои витаминни добавки за културизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *