Загрижени за развитието на фистули на Crohns

By | май 31, 2021

Болестта на Crohn може да има много симптоми и усложнения, независимо от възрастта, етническата принадлежност или пола на човек. Като се има предвид, че има различни области на храносмилателния тракт, които Крон може да атакува, не всеки, който страда от Крон, ще изпита същите усложнения на болестта. Например не е необичайно някой със сериозен случай на Крон да развие фистула.

Какво е фистула? Това е малък тунел, който неестествено свързва два органа или телесни кухини (IE. Пикочния мехур към ректума) или орган към кожата (т.е. външната част на тялото към ректума). Всички фистули, където и да се появят, в крайна сметка ще мигрират към орган, телесна кухина или повърхност на кожата. Смята се, че една трета (30%) от хората, заразени с болестта на Crohn, развиват фистули.

Фистулите могат да се състоят от язви и абсцеси; Фистулите също могат да доведат до абсцеси. Абсцес може да се развие вътре или извън тялото. Абсцесът е джоб, който се пълни с възпаление и се лекува трудно, тъй като се пълни с телесни течности като урина и изпражнения.

Абсцес, образуван върху кожата, може много да прилича на цирей и ще изглежда подут и зачервен около него. Абсцесът също е болезнен и горещ на допир. В случай на болест на Crohn, абсцеси обикновено се образуват около ануса, гениталиите или корема. В крайна сметка ще образува гной и ще продължи да расте, докато се спука.

Абсцесите, които се образуват вътре в тялото, обикновено се появяват вътре в орган или в пространство между два органа. Вътрешният абсцес често кара човек да се чувства болен, особено ако абсцесът е спукан. Когато се диагностицира абсцес, той обикновено се лекува с антибиотици или ако е върху кожата, може да се пробие (абсцесите се отварят, позволявайки на гнойта да изтече и да зараства).

Има 4 различни вида фистула:

1. Ентерокутанна – Фистула, свързваща стомаха с кожата

2. Ентероентериална (Enterocolic) – Фистула, засягаща тънкото или дебелото черво

3. Ентеровагинален – Фистула, свързваща вагината с друга телесна кухина или орган.

4. Ентеровезикуларна – Фистула, свързваща пикочния мехур с друга телесна кухина или орган.

Фистулите могат да създадат много усложнения, различни от образуването на абсцеси в засегнатата област. Например, фистулата на пикочния мехур може да причини персистиращи инфекции на пикочните пътища.

Ако имате болест на Crohn и подозирате, че може да имате фистула или искате да знаете какво да търсите, следните често срещани симптоми, свързани със състоянието:

Болка, сърбеж и нежност в засегнатата област

Изтичане на мъгла

неприятно миришещо отделяне

огън

Често се чувства зле

Когато става въпрос за някаква ситуация, симптомите, изпитвани от човек, могат да варират. Повечето симптоми обаче обикновено са свързани с областта, където се намира фистулата.

Фистулата се диагностицира от професионалист чрез специални прегледи като бариева клизма, колоноскопия и фистулограма. След като бъде диагностицирана, лечението на фистулата може да бъде предписано. Медицинските лечения, които често се предписват при това състояние, включват антибиотици и имуносупресори. Ако фистулите не реагират на медицинско лечение, може да се наложи операция.

Човек не може да направи много, за да предотврати образуването на фистула. Не забравяйте, че няма лечение за болестта на Crohn. Всичко, което можете да направите, е да разберете кои медицински лечения ви дават най-добрия шанс да въведете болестта в ремисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *