Диетите с ниско съдържание на въглехидрати ли са най-добрият начин за отслабване?

By | декември 31, 2020

Преди няколко години плановете за диета с ниско съдържание на въглехидрати бяха много популярни. Книги като Аткинс и Саут Бийч летяха от рафтовете и твърдяха, че са най-добрият начин за бързо отслабване. Новостта на диетите с ниско съдържание на въглехидрати е намаляла донякъде в наши дни, но изглежда има объркване около ролята и значението на въглехидратите в общото ни благосъстояние.

Трябва да започна, като заявя, че не съм привърженик на плановете за диета с изключително ниски въглехидрати.

С изключение на целиакия, болест на Crohn, колит, PKU или някакво специално състояние от това естество или хранителна непоносимост, аз винаги насърчавам баланса, като комбинирам храни от всички групи храни с оптимален процент за здравето и физическото представяне.

След като посочих това, ще обясня ролята на въглехидратите в правилното функциониране на нашите системи и също така ще подчертая плюсовете и минусите на спазването на диетичен план с ниско съдържание на въглехидрати.

Определение и функция на въглехидратите

Въглехидратите се състоят от захари, нишестета и целулоза. Простите въглехидрати като трапезна захар, захар, рафинирани храни и сода се абсорбират много бързо, давайки на тялото енергиен шок и следващия крах. Сложните въглехидрати като пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове са най-добрият избор, тъй като отнемат повече време за смилане и осигуряват повече хранителни вещества и фибри.

Въглехидратите са заредени с витамини, минерали, фибри и фитохимикали. Те са първият източник на енергия, който захранва мускулите и мозъка ни и осигурява енергията, необходима за основни нужди като сърдечен ритъм и способност за дишане.

След като въглехидратите са идентифицирани и техните функции описани, можем да проучим ползите и потенциалните рискове от прекалено нисковъглехидратните диети (20 грама или по-малко на ден).

Положителен

1) Значителна загуба на тегло по-бързо от средното темпо.

2) Подобряване на нивата на триглицеридите.

3) намаляване на нивата на кръвната захар за диабетици

4) Подобряване на HDL – „добър“ холестерол.

5) Спад в кръвното налягане.

Отрицателни

1) Умора поради ниски нива на кръвната захар.

2) Ниският прием на фибри причинява запек.

3) Възможна загуба на мускулна тъкан поради протеин, използван като гориво.

4) Лош дъх, причинен от състоянието на кетоза.

5) Нервност, причинена от невротрансмитерно разстройство в мозъка.

Въпреки че екстремните планове за отслабване могат да бъдат ефективни, трябва да използвате собствената си преценка, за да решите дали е подходящо за вас. Внимавайте с всеки хранителен план, който елиминира цяла група храни и / или обещава нереалистични резултати.

Планът за отслабване трябва да се фокусира върху цялостното здраве, благосъстояние, физическа работоспособност, баланс и умереност. Вземете свои собствени информирани и образовани решения, базирани на научни факти, а не на хип.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *