Двоеточие: Какво прави и какво може да се обърка

By | юли 4, 2021

Дебелото черво, което се състои от дебелото черво, ректума и ануса, е може би един от най-важните органи в тялото ви. Той е част от сложна система, предназначена да елиминира хранителните отпадъци и отпадъците, които тялото ви произвежда възможно най-ефективно, и е частта от тялото, в която се създават движения на червата от храносмилателния материал за отделяне.

Освен водата и натрия, дебелото черво обикновено не се свързва с усвояването на хранителните хранителни вещества, което технически е работа на тънките черва. Дебелото черво обаче играе изключително важна роля за цялостното здраве. Това е зоната на ферментация на храните, която тънките черва не могат да абсорбират от бактериалната флора (т.е. разтворими и неразтворими влакна). Ето защо диетичните пробиотици започнаха да набират популярност през последните години. Бактериалната флора в дебелото черво е отговорна за производството на витамин К-2, за който е доказано, че помага за правилното съсирване на кръвта и образуването на здрави кости. Всъщност се смята, че една от причините, поради които японските жени от Окинава (регион, който е стогодишен и известен със своята висока продължителност на живота), има много по-ниска честота на остеопороза, защото консумира здрави бактерии в телата си. диети, които увеличават количеството витамин К-2, което абсорбира дебелото черво.

Очевидно дебелото черво е важен орган за цялостното здраве, но нещата могат да се объркат. Подобно на повечето телесни органи и тъкани, дебелото черво е податливо на инфекции, възпаления и рак. Има няколко често срещани състояния, които могат да засегнат дебелото черво:

синдром на раздразнените черва

Синдромът на раздразнените черва е състояние, при което мускулите на дебелото черво се свиват необичайно, причинявайки диария, запек, коремни спазми, подуване на корема и газове. Може да се управлява с диетични промени / избягване на храна и лекарства.

Колит

Колит е термин, който се отнася до различни състояния, характеризиращи се с възпаление на дебелото черво. Различните видове колит включват: язвен колит (защо неизвестно), болест на Крон (защо неизвестно), исхемичен колит (когато липсва кръв към дебелото черво), инфекциозен колит (резултат от инфекции на дебелото черво) и радиационен колит (причинени от лъчева терапия при лечение на рак).

Симптомите често зависят от причината за колита, но често срещаните симптоми включват коремна болка и подуване на корема, диария, кървави изпражнения, болки в ставите, гадене и повръщане и постоянна спешност да отидете до тоалетната.

Подобно на симптомите, лечението също зависи от причината за колита, но може да включва имуномодулиращи лекарства, антибиотици за насочване на инфекции, промени в диетата и евентуално хирургическа намеса, ако е необходимо.

дивертикуларна болест

Дивертикуларната болест се състои от: дивертикулоза (когато се образуват малки торбички в дебелото черво, когато се пробутват през малки отвори в околните мускулни стени) и дивертикулит (когато тези малки торбички се възпалят). Няма официална причина, но се смята, че диетата с ниско съдържание на фибри може да доведе до дивертикуларна болест.

Симптомите включват спазми, подуване на корема и запек, ако има само дивертикулоза, но може да включва болка в долната част на корема и гадене и повръщане, ако стане дивертикулит.

Хирургията, лекарствата и диетичните промени често са единствените често срещани лечения за дивертикуларно заболяване.

Рак на дебелото черво и ректума

Ракът на дебелото черво и ректума възниква, когато клетките, изграждащи лигавицата на дебелото черво, започнат да се размножават неконтролируемо. Това в крайна сметка води до образуването на тумори, които могат да бъдат фатални. Първият признак на рак на дебелото черво или ректума е предракови полипи или малки изпъкнали израстъци в тъканите на дебелото черво. Те все още не са рак сами по себе си, но могат да се превърнат в сериозен раков растеж.

Обикновено няма симптоми, свързани с предракови полипи, но когато се появи рак на дебелото черво или ректума, симптомите могат да включват кръв в изпражненията, чревна обструкция, анемия и коремни болки.

Лечението на рак на дебелото черво или ректума е подобно на лечението на много други видове рак и включва химиотерапия, лъчетерапия, хирургия или комбинация от трите.

Ако имате някой от гореспоменатите симптоми, препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар, за да можете да премахнете някое от горните състояния. Може да искате да разгледате и някои медицински диагностични тестове, като обща колоноскопия или процедура за проследяване на тънките черва, тъй като това е идеалният начин за улавяне на проблеми рано, преди да се влошат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *