Дарът на Слънцето за добро здраве – витамин D

By | юли 5, 2021

Вярно е, че прекомерното излагане на слънце може да доведе до увреждане на кожата. Но има и обратна страна на тази история: Не всяко излагане на слънце е прекомерно. Да, можете да вземете слънцето си и да отидете, без да се изгорите. Всъщност трябва да се погрижите да добавяте малко слънчева светлина към ежедневието си всеки ден.

Според д-р Майкъл Ф. Холик в новата си книга „Решението за витамин D: Стратегия от 3 стъпки за лечение на най-често срещания ни здравословен проблем“, слънчевата фобия и използването на слънцезащитни кремове са попречили на телата ни да произвеждат „слънчевия витамин“. това е критично за почти всички области на здравеопазването. Д-р Холик е експерт, изпреварил времето си. Въпреки че витамин D едва наскоро излиза на преден план в медицината и изследванията, той пише и говори за неговите ползи от години. Сред фактите, споделени от неговата книга, са:

Защо ви е необходим витамин D толкова отчаяно? Дори тези, които живеят в слънчев климат, липсват голям процент от нас.

Какво може да направи за тялото ви? Почти всичко! Витамин D допринася за здравето

  • кости (чрез предотвратяване на остеопороза и фрактури),
  • клетки (чрез предотвратяване на рак, инфекциозни заболявания и астма),
  • органи (предпазващи от сърдечни заболявания, диабет и загуба на зъби),
  • автоимунна система (намаляване на риска от множествена склероза, ревматоиден артрит, болест на Crohn и диабет тип 1) и
  • мозък (борба с депресията, болестта на Алцхаймер и деменция).

В допълнение, този хормон поддържа мускулната сила и помага за предотвратяване на здравословни проблеми, свързани с настроението (ПМС и нарушения на съня).

Освен ако не прекарваме отговорно времето си на слънце, телата ни не произвеждат витамин D по естествен път. За тези, които се притесняват от слънцето, някои храни и добавки могат да осигурят липсващия витамин.

И така … наистина ли е добре да седиш на слънце? Със съвети за излагане на слънце за различни типове кожа и географско местоположение, Dr. Най-добре е да се консултирате с книгата на Холик. Но като цяло, Dr. Holick препоръчва 10 до 15 минути незащитено излагане на слънце на ръцете и краката (избягвайте слънцето по лицето) 2 до 3 пъти седмично, от 10:00 до 14:00, е много полезно. И вътрешните обитатели не се нуждаят от отчаяние: Няма нужда от плаж. Седенето навън на обяд ще свърши работа! Ако носите бански, не забравяйте, че кожата ви е по-изложена. Това означава повече възможности за получаване на витамин D и по-малко време на слънце (около 7-8 минути). И тогава слънцезащитният крем продължава точно. Не забравяйте, че правилото е „прекарвайте времето на слънце отговорно“!

Що се отнася до слънцето и кожата, не са необходими много усилия, за да се извлекат значителни ползи за здравето. Отделете малко време, за да отговорите на два въпроса: Можете ли да отделяте само няколко минути на ден, поглъщайки лъчите, които произвеждат витамини? Или, от друга страна, компрометирате здравето си, като прекарвате твърде много време незащитено срещу увреждане от слънцето? Малките корекции изминават дълъг път. Посветете се на приемането им днес!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *