Генетика на хранителната алергия и непоносимост

By | февруари 2, 2021

Може ли генетиката да обясни дали сте алергични към определен прашец или храни?

Генетично детерминираните модели на белите кръвни клетки, наречени гени HLA DQ и DR, са идентифицирани с повишен риск от алергии към полени, прах, латекс и храни. Интересното в тази история е, че познаването на вашия HLA DR и DQ тип има предимство при оценката на риска от алергии към полени и свързаните с тях хранителни алергии или кръстосани реакции.

Генетика на хранителните реакции и алергии

Както обяснявам по-подробно в статиите си за генетиката на глутеновата чувствителност, всички ние имаме генетично детерминирани протеини на повърхността на нашите клетки. Тези модели могат лесно да бъдат открити чрез тестване на клетки от кръв, получена с тампон тип Q-tip или орално. Специфични модели са свързани с автоимунни състояния, чувствителност към глутен и повишен риск от цьолиакия.

HLA DQ генетика и целиакия или чувствителност към глутен

HLA DQ2 се среща при повече от 90% от хората с целиакия, докато HLADQ8 присъства в повечето от останалите, но не всички пациенти с целиакия имат DQ2 и / или DQ8.

DQ и DR генетични модели, свързани с алергии към храни и полени или чувствителност?

Сега някои модели на DQ или DR също изглежда са свързани с алергии към храни и полени. Като лекар по храните продължавам да търся литература за повече информация относно генетичните връзки с хранителната алергия и непоносимост. Моите изследвания доведоха до няколко интересни статии в областта на синдрома на нетрадиционната орална алергия (OAS). Връзката между сезонните и многогодишните назални алергии и хранителните алергии със сигурност е добре установена, но като цяло не е известна на повечето лекари или пациенти. Изглежда, че ако имаме сенна хрема или алергии, някои от нас трябва да избягват да ядат определени храни, особено по време на сезона на сенна хрема. Този проблем също изглежда наследен.

Изследователски документи Генетична асоциация с някои алергии към храни и полени

Boehncke, et al. През 1998 г. Франкфуртският университет съобщава, че някои видове бели кръвни клетки, известни като генотипове HLA клас II или генетични модели на HLA DQ и DR, са открити по-често при хора с определени хранителни алергии, свързани с полени. HLA-DQB1 * 0301 присъства при повече хора с алергия към полени на трева. Тези, които имат HLA-DRB1 * 08, наследен модел на белтъчни кръвни протеини, свързан с алергия към полени на трева, имат шест пъти по-голям риск от алергия към фъстъци. Тези, които са наследили модела на белите кръвни клетки HLA-DRB1 * 12, са били 13 пъти по-високи при риск от алергия към моркови.

Алергията на полени от дървесен прашец към цветен прашец на бреза изглежда най-лоша

Свързаната с полен бреза алергия към ядки е свързана с HLA-DRB1 * 01, DQA1 * 0101 и DQB1 * 0501. Ядките, бадемите, орехите и ябълките са най-честите хранителни алергии, свързани с прашеца от бреза. Алергиите към тези храни често са свързани с прашец от бреза в други проучвания.

Алергиите към плевели също са свързани с хранителни реакции

През 2004 г. Wang et al. Той публикува от Китай, че наследява белите кръвни клетки тип DQA1 * 0302 е открит при повече хора с алергичен ринит, дължащ се на прашец на Artemisia, сенна хрема, дължаща се на пелин или градинска трева. Алергията към пелин се свързва с различни хранителни алергии като ябълки, целина, лешници, фъстъци, маруля, бадеми, фъстъци и моркови.

Къде да купя генетично тестване

Има три търговски лаборатории, които познавам, които предлагат пълно HLA DQ типизиране. Това са Quest Laboratories, The Laboratory в Денвър Бонфилс и Enterolab. Bonfils провежда генетични тестове на Enterolab. Enterolab предлага тестово пробване на клетъчни проби, получени от Q-връх на устата. Въпреки че тестът не се покрива от застраховка, той може да бъде взет директно от Enterolab без инструкции на лекар. По отношение на генетичните тестове обаче, $ 149 е много разумно. Bonfils също извършва DQ типизиране на клетки, получени от кръвни проби, изпратени до тях от други лаборатории.

Бъдещето на генетичните тестове при полени и хранителни алергии

В бъдеще подобни тестове ще бъдат от голяма помощ при оценката на съмнения за хранителни алергии, непоносимост и алергии към полени. Междувременно тези, които се интересуват от тази интересна история, очакват с нетърпение по-нататъшни научни открития в тази вълнуваща област. Основател на Enterolab, Dr. По-рано Fine е публикувал HLA DQ модели, свързани с микроскопичен колит. Той открива, че микроскопичните промени в дебелото черво или дебелото черво са сходни, макар и не идентични с тези, наблюдавани в тънките черва при цьолиакия. Много статии сега документират, че безглутеновата диета работи за много хора с микроскопичен, лимфоцитен и колагенен колит. Също така помага при много болести на Crohn и улцерозен колит.

Откриването на интраепителна лимфоцитоза в дисталното тънко черво (терминален илеум) е свързано с повишена честота на цьолиакия в проксималното тънко черво. Сега, в допълнение към интригата, тези статии свързват някои унаследени генетични модели на бели кръвни клетки с алергии към поленови алергии и кръстосани реакции на хранителна алергия, които са добре познати, но рядко клинично проследени. Синдром на орална алергия (OAS), наричан още „синдром на парещата уста“, се среща при много хора, но често е недиагностициран. Симптомите включват усещане за парене, болезненост и / или сърбеж в подутата или подута уста или гърло, което се появява непосредствено след ядене на определени храни. Храните, които причиняват тези реакции, често са свързани с алергии към полени, латекс или прах.

Необичайни поленови алергии и изгаряне на уста или асоциации с реакции на храна

Въпреки че тази необичайна асоциация на алергии към прашец от дървета, трева и плевели, латекс и домашен прах към хранителни реакции е добре документирана в медицинската литература, тя не е широко призната от лекарите или пациентите. Литературата на OAS включва множество съобщения за хранителни алергии или реакции на непоносимост, свързани със специфични алергии към полени, прах, плесени или латекс. Един от най-добрите примери е алергията към полени на амброзия. Той е свързан с по-висок риск от хранителни алергии или непоносимост само към няколко храни. Те включват храна от семейство тиква (краставица и пъпеш) и банан. От друга страна, алергията към цветен прашец на бреза е свързана с чувствителност към много храни. Списъкът включва храни от семейство Розацея (ябълка, круша), семейство фъстъци (лешник, бадем, орех), картофи и моркови. Реакциите включват класически алергични реакции като кожен обрив (атопичен дерматит, копривна треска), хрипове (астма), хрема (алергичен ринит), както и симптоми на OAS за парене в устата и други симптоми на непоносимост към храна.

Ако подозирате, че има хранителна алергия, непоносимост или чувствителност, преценете от професионалист

Лицата, заподозрени в хранителна алергия или непоносимост, се насърчават да преразгледат връзката храна и полени и да преминат подходящи оценки за хранителна алергия, непоносимост и чувствителност. Той включва чувствителност към храна, чувствителност към глутен и чувствителност към протеини от краве мляко (казеин). Хранителната непоносимост включва непоносимост към лактоза. Хранителните алергии са отделни и се различават от хранителната чувствителност или хранителната непоносимост.

Направете генетичен тест или помолете Вашия лекар да Ви тества

Тази нова информация за връзката между протеиновите модели на белите кръвни клетки, типовете HLA DQ, предполага, че трябва да обмислим генетично тестване. След достатъчна оценка,

Създайте оценка на базовия симптом и започнете хранителен дневник за хранителни симптоми

Насърчавам всички да създадат изходен резултат за симптомите. Подробен дневник на симптомите на храната също е изключително полезен, преди да се опитате да премахнете диетата. Преди да приемете диагнози IBS, фибромиалгия, необяснима невропатия или главоболие и синдром на хронична умора, се препоръчва елиминираща диета, която изключва основните хранителни лектини (млечни продукти, зърнени храни, бобови растения и патладжани) и всички алергенни храни в поленовия списък. Симптомите, които не могат лесно да бъдат обяснени или подобрени с други диагнози и лечения, трябва да се считат за причинени от хранителна реакция, докато се докаже противното.

Избрана библиография

Boehncke, et al. Clin Exp Алергия. 1998 април; 28 (4): 434-41.

Fine KD et al. Моят J Gastroenterol. 2000 август; 95 (8): 1974-82.

Wang et al. Отоларингол хирургия на главата и шията февруари; 130 (2): 192-197.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *