Възпаление и болест: Изгаря ли тялото ви?

By | февруари 12, 2021

Всички знаем, че възпалението може да лекува. Спомняте ли си кога сте имали нараняване или инфекция, причинени от някакъв вирус или бактерии? Подуване, треска, болка и зачервяване могат да бъдат някои от острите възпалителни симптоми. Те са причинени от бели кръвни клетки, които бързо се придвижват до засегнатата област, за да предпазят тъканите от патогени и увреждания. Процесът отнема няколко седмици, докато тялото преодолее травмата и след това всичко се нормализира. Следователно острото възпаление е доста добър механизъм, който да имаме в нашата лечебна кутия с инструменти.

Има обаче и друг възпалителен сценарий, при който хроничното възпаление се появява и започва да изгаря телата ни. Този вид възпаление не лекува, тъй като обикновено се появява при липса на патогени или наранявания. В този случай имунната система случайно активира разрушителните кръвни клетки и те започват да се хранят в тъканите и органите. По-важното е, че хроничното възпаление не поражда остри симптоми, така че можем да свикнем с него, докато телата ни се запалват и изгарят бавно.

Сега, как да разберете, че може да имате хронично възпаление? Е, почти всяко хронично състояние или оплакване може да бъде проследено до десет. Умора, наддаване на тегло, подуване на корема, миалгия, болки в ставите, изтръпване, главоболие, мозъчна мъгла, акне, екзема, псориазис, ПМС, поликистозни яйчници, IBS, Crohn’s, целиакия, астма, алергии, рак, лупус, МС, артрит, сърдечни заболявания , диабет, болестта на Алцхаймер … Както виждате, списъкът е почти безкраен. В обобщение, ако страдате от нещо хронично, тялото ви най-вероятно страда от хронично възпаление.

За щастие, хроничното възпаление може да се управлява изключително успешно чрез промени в начина на живот. Тук има само 2 правила, които трябва да спазвате. Първо, премахнете веществата и навиците, които причиняват възпаление. Второ, добавете противовъзпалителни съставки и навици. В този ред! Например, знаейки, че пушенето е противовъзпалително, докато медитацията е противовъзпалително, не можете да се надявате да намалите възпалението, като медитирате през изпаренията. Първо трябва да се откажете от пушенето и това представлява 80% от вашите резултати. След това можете да започнете да медитирате, за да добавите последните 20%.

Сега нека разгледаме основните неща, които предизвикват възпаление:

  • Захар, зърнени храни, нишесте, соя, масла от семена, преработени храни, алкохол и цигари

  • Наднормено тегло

  • Някои козметични и екологични химикали

  • Стрес, гняв, безпокойство, влошени отношения

  • Късни вечери и късни вечери

И обратно, ето списък с неща, които намаляват възпалението:

  • Куркума, джинджифил, чесън

  • Витамини и други антиоксиданти, Омега-3 мастни киселини, босвелия

  • Медитация и други практики за намаляване на стреса

  • Пропускане на вечеря, лягане рано, упражнения правилно

За да обобщим, ако искате да се справите с хроничното възпаление, започнете в горната част на списъка, като първо преминете надолу. Започнете с вашата диета! Добавянето на чесън към чинията за изнасяне и измиването на захарната пустиня с мулти-витаминно смути определено няма да го намали. Запретнете ръкави и извадете скрапа от живота си. Първо освободете място и след това започнете да добавяте противовъзпалителни продукти. Честно казано, в началото процесът може да изглежда труден. Но колкото повече правите това, толкова повече искате да го направите, тъй като ще заредите тялото си със сила, жизненост и жизненост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *