Вашата храносмилателна система – еднократна бомба

By | май 29, 2021

Преди да се осъществи храносмилането, миризмата на храна или мислите за храна, когато сте гладни, са сигналът за слюноотделяне. Това овлажнява устата и прави възможно поглъщането на храна.

Храносмилането протича на четири етапа: уста, стомах, тънки черва и дебело черво.

Уста

Има две действия, които се извършват, когато поставите храна в устата си. Първият е да започнете да разграждате храната чрез дъвчене. Докато дъвчете слюнката, тя допълнително разгражда храната поради ензима амилаза. Ако не сдъвквате достатъчно храна, стомашното напрежение разгражда по-големи парчета.

Стомах

Стомахът произвежда около 3 литра киселина на ден. Това, в комбинация с ензими, разгражда храната допълнително. В стомаха се обработват протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали за усвояване на хранителни вещества. Солната киселина също убива вируси и бактерии.

Тънко черво

Жлъчният мехур, който освобождава панкреаса и жлъчните соли, които отделят ензими, помага на тънките черва да се разградят допълнително. По-голямата част от усвояването на хранителните вещества се извършва в тънките черва. За съжаление, недохранването, причинено от днешните преработени храни, замърсителите в нашето земеделие и дезинформацията, създадоха нация, податлива на лошо здраве и болести. Дългосрочното недохранване кара тялото да гладува буквално за хранителни вещества, докато набира нежелано тегло, умора и затруднения с имунната система.

Дебелото черво

Дебелото черво поема останалата маса и абсорбира вода, електролити и останалите хранителни вещества. Несмилаемата маса остава, докато не бъде изгонена.

Какво може да се обърка

Повечето хора са имали диария или запек през живота си и някой, който е в относително добра форма, ще намери това за временно. Диарията е, когато мускулите в червата преместват масата твърде бързо и няма достатъчно време в системата, за да се абсорбира водата. Ето защо лекарите са загрижени за дехидратацията. Обратното е вярно за запек, където отпадъците се движат твърде бавно, така че водата се абсорбира и отпадъците се втвърдяват и затрудняват отстраняването им.

Има няколко състояния, които причиняват увреждане на червата, което може да доведе до влошено здраве.

Синдромът на раздразненото черво или IBS е мястото, където мускулите в дебелото черво не работят правилно. Това може да причини запек или диария, подуване на корема и спазми, което е много неудобно.

Колитът е хронично възпаление на червата, при което горният слой на чревната стена е повреден и възникват язви. Това причинява диария, коремна болка и възможно кървене. Язвеният колит може да бъде труден за диагностициране, тъй като е подобен на IBS и болестта на Crohns.

Болестта на Crohns засяга предимно тънките черва, но може да засегне всяка част от храносмилателната система, включително устата и стомаха. Това заболяване причинява по-дълбоко възпаление в чревната лигавица.

Стомахът и хранопровода не са имунизирани срещу дразнене. Езофагусът може да се възпали от киселинен рефлукс или ГЕРБ. Киселината от стомаха може да премине в хранопровода и да увреди лигавицата. Стомахът може да получи язви, които могат да бъдат доста болезнени.

Има и други храносмилателни разстройства, които могат да опустошат живота на човека, но има надежда за някое от тези състояния. Промените в начина на живот и хранителните навици могат да направят много за облекчаване или намаляване на симптомите. Горивото, което влагате в тялото си, е свързано с това колко ефективно работи тялото ви. Всеизвестен факт е, че ако поставите лош бензин в колата си, той ще работи зле или изобщо няма. Същото важи и за тялото. Ако сте злоупотребявали с тялото си с лошо гориво от години, има смисъл, че то няма да работи добре. Та какво правиш?

Започнете, като прецените какво ядете ежедневно и си водете бележки. Научете се за здравето и храненето. Хранителните магазини са пълни с консервирани и пакетирани преработени храни. Преработените храни са наистина враг на здравето. Някои хранителни вещества се премахват, добавят се консерванти, за да се осигури срок на годност, чудесно за акционерите, които са доволни от печалбата си, но вредни за правилното здраве.

Опитайте това малко упражнение следващия път, когато отидете в магазин за хранителни стоки. Избягвайте всички средни платна за храна. Това означава, че това не са консерви или преработени храни, а само паста за зъби, хартиени кърпи и т.н. Като нехранителни стоки. Отидете на раздела за месо. за всички естествени меса (но намалете порциите, наистина не ви трябват повече от 3 унции). След това отидете в производствената секция за пресни плодове, зеленчуци и билки, за предпочитане органични. Това означава истинско готвене, което не е толкова удобно, колкото преработените храни, но е много по-здравословно. Ако нямате време да готвите всеки ден, вземете неделен следобед и пригответе храна, която да приберете във фризера.

Пийте много вода! Пийте само през целия ден. Ще се учудите какво може да направи питейната вода за вашето здраве. (Не забравяйте, колкото по-дехидратирани сте, толкова повече болка ще почувствате) Водата е много важна за изчистването на вашата токсинна и отпадъчна система. Тоалетната ви няма да се измие без вода и това важи и за тялото ви. Повечето американци са наполовина жадни и не знаят това. Вземете част от течностите си от плодове и зеленчуци, чайове и т.н. Можете да го вземете, но не пиенето на вода през деня ще натовари цялото ви тяло. Когато се почувствате малко гладни, понякога може да сте наистина жадни. Първо изпийте чаша вода. Ако желанието ви за храна отмине, ще разберете, че е жажда.

Вашето тяло разчита на храносмилателната ви система, за да ви помогне да оцелеете. Неизправната система нарушава абсорбцията на вода и хранителни вещества. Може да продължи така дълго време, но на ваш риск. Дългосрочното пренебрегване може да причини състояния като ГЕРБ, IBS, включително хроничен запек, диария, болест на Crohn, улцерозен колит, целиакия и дори рак. знаете, че не е добре за вас, ще платите по-късно! Независимо от ситуацията, в която се намира тялото ви в момента по отношение на храносмилателната система, можете да направите нещо по въпроса. Така че НАПРАВЕТЕ нещо по въпроса! Ще живеете по-дълго, ще отслабнете и ще се чувствате много по-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *