Болест на Крон и улцерозен колит – аюрведично лечение с билки

By | декември 30, 2020

Болестта на Crohn и улцерозен колит са възпалителни заболявания на червата, които могат да бъдат болезнени и изтощителни и понякога да доведат до животозастрашаващи усложнения. Честите симптоми включват диария, коремна болка и спазми, кръв в изпражненията, язви, загуба на апетит и тегло и фистула или абсцес. Смята се, че наследствеността и анормалната имунна система са често срещани причини за тези състояния. Рисковите фактори за тези състояния са: възраст от 20 до 30 години, кавказка раса, фамилна анамнеза, градско селище и история на тютюнопушене или употреба на изотретиноин. Разликата между двете заболявания е, че улцерозният колит засяга най-вътрешната лигавица на дебелото черво и ректума при постоянен стрес; болестта на Crohn обаче се появява на петна другаде в храносмилателния тракт и обикновено се разпространява дълбоко в тъканните слоеве.

Системата Аюрведа категоризира както болестта на Crohn, така и улцерозния колит в болестта, наречена „Pravaahika“, тъй като класифицира повечето заболявания предимно по симптоми и следователно тези две състояния са събрани тук за преглед на аюрведичните лечения. Лечението има за цел да коригира основната патология на заболяванията, да контролира симптомите, да предотврати или намали усложненията и да укрепи имунната система на организма.

Лечението на основните симптоми включва лекарства като Kutaj-Ghan-Vati, Kutaj-Parpati, Panchamrut-Parpati, Bilva-Avaleha, Sanjeevani-Vati, Bhallatak-Parpati, Jatiphaladi-Churna, Bol-Parpati и Bol-Baddha-Ras. Билковите лекарства, полезни при тези състояния, са: Vishwa (Zinziber officinalis), Ativisha (Aconitum heterophyllum), Bilva (Aegle marmelos), Udumbar (Ficus glomerata), Hing (Ferula narthex), Kutaj (Holarrhina antidysentricaag), Musta (Cyperus rotundus) Messua ferrea) и Bhallatak (Semicarpus anacardium).

Лекарства като Praval-Bhasma, Naagkeshar, Sphatik-Bhasma и Laxa (Пречистен восък) се използват за предотвратяване на кървене. При лечението на тези състояния основно внимание беше отделено на рициново масло; Следователно продукти, съдържащи това лекарство като Gandharva-Haritaki и Sinhnaad-Guggulu, се използват в комбинация с други лекарства. Огнеупорните пациенти, които не реагират задоволително, получават специално медикаментозно лечение с клизма, известно като „Pichha-Basti“, което се състои от мляко, сварено с лекарства като Moch-Ras (Salmalia malabarica).

Лекарства като Kamdudha-Ras, Chandrakala-Ras, Yashtimadhuk (Glycerrhiza glabra), Amalaki (Emblica officinalis), Saariva (Hemidesmus indicus), Patol (Tricosanthe dioica) и Haridra (Curcuma longa) за намаляване на чревните възпаления и предотвратяване на усложнения като абсцес и фистула Използва се във високи дози за дълги периоди от време. За намаляване на стреса се използват лекарства като Brahmi (Bacopa monnieri), Jatamansi (Nardostachys jatamansi) и Shankhpushpi (Convolvulus pluricaulis). Suvarna-Parpati, Suvarna-Malini-Vasant и Panchamrut-Parpati се използват за укрепване на имунната система на организма, както и за намаляване на възпалението в червата.

Важно е да се отбележи, че трябва да се направят адекватни промени в начина на живот, за да се адаптират към тези хронични състояния. Изискват се подходящи модификации на диетата и трябва да се приемат адекватни техники за релаксация. И в двата случая се препоръчват маслено мляко и сок от нар. Поради възможността за сериозни усложнения, всички такива пациенти трябва да бъдат дългосрочно проследявани при гастроентеролог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *