Андреас Мориц, витамин В12 – за храносмилането, усвояването и тревопасните

By | февруари 11, 2021

Тази статия е базирана на видеоклип на Андреас Мориц, наречен „Развенчаване на витамин В12“, намерих го за интересен и разумно информативен, затова си помислих, че искам да знам повече. Особено се интересувах от витамин В-12 поради собствените си здравословни причини, тъй като намерих енергията си по-добра след нарязването на месо, риба и млечни продукти с високо съдържание на мазнини в диетата си.

Витамин В12, известен още като цианокобаламин, е от съществено значение за всяка функция в тялото и всяка клетка се нуждае от него, за да функционира. Недостигът може да причини анемия, нарушения на мозъка и нервната система и сериозни стомашно-чревни проблеми.

Основната тема на видеото е, че ни липсва B12, не Поради недостатъчно ядене на храна B12, но и не ядене Потапяне Достатъчно B12 от храната.

Той предпочита вегетарианството като цяло, но не толкова лоялно като някои и малко по-балансирано от повечето.

Чудех се каква е диетата му. Затова погледнах и не можах да намеря нищо. И за съжаление, той умря при очевидно мистериозни обстоятелства, тъй като преди изглеждаше в добра форма, здрав и силен, но изследва области, чувствителни към голямата фармацевтична / хранителна индустрия – това е моето впечатление.

Така или иначе се говори за вътрешния фактор в стомаха. За да усвоим, усвоим и усвоим В12, се нуждаем от по-голямо количество вътрешни фактори, отколкото обикновено имаме.

Какъв е вътрешният фактор, чудех се? Аз също погледнах.

Вътрешен фактор

Вътрешният фактор се произвежда от клетките, облицоващи стомаха и се комбинира с витамин В12 и следователно е необходим за усвояване на витамин В12 по-късно в тънките черва. Това е гликопротеин. („Glyco“ означава, че към протеиновата част е свързана въглехидратна група.)

Стомашните киселини отделят витамин В12 от храната по време на храносмилателния процес, но витамин В12 е чувствителен към киселини и поради това трябва да се запази. Следователно процесът започва много по-рано в устата; Тук витамин В12 се комбинира с друг гликопротеин, наречен хаптокорин, той го транспортира безопасно през стомаха, предпазва го от киселини и в червата, има по-алкална среда и може безопасно да се освободи и абсорбира.

Клетките в стомаха, които произвеждат стомашна солна киселина, също произвеждат вътрешен фактор (IF), който отново свързва B12, след като се освободи от хаптокорин чрез храносмилане. По този начин в дванадесетопръстника се образува витамин В12-IF комплекс, който след това преминава през тънките черва. Интересни неща – страхотно тяло, а?

Къде го намираме и защо ни е нужно

Вече е добре известно, че трябва да се уверим, че получаваме достатъчно витамин В12 в диетите си, особено сред вегански / вегетариански общности. Не можете да ядете здравословна растителна диета и да очаквате да получите достатъчно, тъй като тя се съдържа най-вече в пресни животински продукти като черен дроб, риба, месо, птици, яйца, мляко и сирене. Той е основен витамин и при недостиг може да причини необратими и много сериозни проблеми.

Смяташе се обаче, че хората могат да получат от неживотински източници като спирулина и ферментирали и култивирани храни като темпе или не могат да бъдат напълно изчистени от храната, взета от почвата. Веганското общество обаче заявява, че обогатените храни и добавки са единственият надежден източник на В12 и яденето само на сурова (а не на варена) растителна диета не предлага специална защита.

Добре за какво

Нуждаем се от това за мозъка и нервната система (така че имайте предвид настроението, паметта, стабилността на зрението), енергийния метаболизъм (производство на АТФ, метаболизъм на мастни киселини и аминокиселини) и растеж (кръвообразуване, синтез на протеини и тъкани) – тогава доста важно бих казвам!

Както споменахме, основните симптоми на дефицит са анемия и неврологични проблеми, така че възрастните хора се нуждаят от това, за да се предпазят от мозъчна атрофия и неща като болестта на Алцхаймер, а дефицитът на В12 може да разгради миелиновата обвивка, която предпазва нервите, причинявайки множествена склероза. и фибромиалгия.

Дефицитът може също да причини удебеляване на артериите поради увеличаване на циркулиращия хомоцистеин, храносмилателен страничен продукт, който може да причини увреждане на цялото тяло, което В12 обикновено действа, за да се разпадне.

По този начин, дефицитът може да започне с неясни симптоми като загуба на енергия, болка в езика, изтръпване на ръцете, леко объркване, но може да доведе до сериозни проблеми, ако не се лекува: увреждане на нервите (дори гръбначният мозък може да бъде нарушен), ниска кост минерална плътност и зрително увреждане, плюс психични проблеми, депресия.

Ето защо се съдържа най-вече в животински продукти и млечни продукти, така че веганите трябва да са сигурни, че ще намерят алтернативен източник в диетата си.

Най-добрите източници на B12

Вегани

Единствените вегански източници са обогатени зърнени храни, млека, сокове, соя и други продукти, както и продукти, съдържащи дрожди като Marmite (наименование в Обединеното кралство или Vegemite в САЩ) и се нарича с други имена, основно екстракт от дрожди – черна гъскава, солената неща, които поставяте във вашия тост.), но това са относително малки количества.

Например, Marmite съдържа 0,5 mcg в 100 g, но ние сме склонни да използваме само една или две чаени лъжички в нашия тост, защото това е много силен вкус, което означава, че съдържа само 0,025 mcg. Докато една чаша подсилено соево мляко ще съдържа 3 mcg, което е 50% от DV (дневна стойност – виж по-долу).

И ако ще добавите обогатени продукти към вашата диета, тук има друг проблем, поне във Великобритания, соевите, бадемовите и оризовите млека с добавени витамини също съдържат дъвки (обикновено геланова дъвка и / или карагенан). Известно е, че причинява храносмилателни проблеми – повече за това по-долу.

Вегетарианци

Очевидно ситуацията е по-добра, ако сте вегетарианец, защото можете да ядете яйца, мляко, сирене и кисело мляко. Също така, суроватката на прах, 100 грама от това се казва, че съдържа 42% DV.

С мляко и кисело мляко е по-вероятно да консумирате пълна чаша, съдържаща 0,9 mcg (15% DV) за обезмаслено кисело мляко и 1,14 mcg (19% DV) за мляко с намалено съдържание на мазнини. Така че малко повече, но все още не е лъскава.

Дори и с яйца, за съжаление, 1 голямо варено яйце само 0,6 mcg съдържа само 10% от DV, но други видове яйца съдържат повече, напр. патешките яйца съдържат 3,8 mcg, което е 63% DV (сурово, не е сигурно дали е варено), а доста голямото гъше яйце съдържа 7,3 mcg, което е 122% DV. Но тогава аз лично намирам патешките яйца за твърде мазни – не можеш да спечелиш, нали?

Дневна надбавка

Препоръчителната сума, от която се нуждаете, варира в различните държави (въз основа на източници в Интернет): UK RDA (препоръчително всеки ден количество) 1,5 мкг / ден (от уебсайта на Националната здравна служба, така че трябва да бъде точен и актуален).

Google (източникът не е предоставен, но се оказа, че е RDA на САЩ – препоръчително диета количество) казва: 2,4 мкг на ден за възраст над 14 години, 2,6 мкг на ден за бременни жени и 2,8 мкг за кърмещи жени. Тези над 50-годишна възраст трябва да ядат храни, обогатени с В12 или да приемат добавка с витамин В12.

Следователно, тези над 50 години и бременни и кърмещи жени се нуждаят от повече поради намаленото усвояване на естествено срещащия се В12 при възрастни хора и по-голямото търсене на В12 по време на бременност и кърмещи майки.

Забележете (объркващо), че цитираните по-горе DV са базирани на US Daily Trading на 6 mcg на ден, а не на 2.4. (Очевидно става въпрос за стойността на храната, а не за дневното количество, от което се нуждаете). Това се отнася за четене на хранителни етикети за обогатени храни, така че за цитираното по-горе яйце е 0,6 mcg, не 25%, а 10% DV (това би било относителното количество за RDA от 2,4 mcg).

Добавяне

Проучване, проведено в Холандия (от 2005 г.), разглежда колко перорално B12 трябва да се предписва на пациенти с потвърден дефицит на този витамин – NB, изследваната популация е в напреднала възраст (наречена лек дефицит на B12), средна възраст 80 Това е Hyla Cass „Витамин В12 – колко е достатъчно?“ От доктор по медицина Полезно е посочено в раздела. (един)

В12 (форма на цианокобаламин) се дава в различни дози: 2,5, 100, 250, 500 и 1000 mcg на ден (прилага се в продължение на 16 седмици).

Не са съобщени нежелани събития при която и да е доза, но основният резултат е, че за пациенти с потвърден дефицит на този витамин, дозата от 500 mcg е най-ниската, необходима за пероралната доза (измерена с приблизително намаление от 80% до 90%). в плазмата метилмалонова киселина).

Така че това проучване беше за добавки и установената стойност е доста висока в сравнение с необходимите дневни стойности, което е препоръчителното количество, което получаваме от храната.

Като допълнително потвърждение, добавка от надежден източник, който познавам, осигурява 1000 mcg / капсула, съдържаща 400 mcg фолат. И повечето добавки съдържат или 500 mcg, или 1000 mcg (това може да е разликата между терапевтичната доза и поддържащата доза).

По-лесно за усвояване

Хубавото на добавките е, че при някои хора B12 се усвоява по-лесно, отколкото се среща в естествено срещащи се храни, където се свързва с протеини. С увеличаване на възрастта, намаляването на стомашната киселина и храносмилателните ензими и възпалението на стомашната лигавица поради алергии, непоносимост към храна, прием на алкохол, цьолиакия и болест на Crohn намаляват способността на организма да отделя основни хранителни вещества от храната и да я абсорбира.

Пълен списък с храни, съдържащи B12

Ето списък с най-добрите източници на храна на B12 (от Nutritiondata.self.com):

 • Ракообразни – стриди, стриди, охлюви, раци (раци: Аляска, кралски готвени, Dungeness и Queen, варени)

 • Черен дроб – агнешко, телешко, телешко, елени, пуйка, патица, гъска, свинско, пилешко (пържено, след това консервирано)

 • Рибни яйца, особено бяла риба, хайвер (черен и червен, гранулиран), смесена рибна икра (варена, суха топлина)

 • Органични меса и карантии: пуешки карантии, телешки бъбреци, панкреас (от различни животни), телешки мозък, говеждо сърце, пилешки вътрешности, агнешко сърце, говеждо сърце, пуешко месо (варено)

 • Риби и морски бозайници – октопод, сьомга (сушен чум), пъстърва (сушена, след това дъгова пъстърва, варена), скумрия (атлантически варени, суха топлина), херинга (Атлантически), сушена бяла риба, червена сьомга (пушена сокай), скумрия (варени), херинга (варена на сух огън), скумрия (осолена), риба тон (прясна синя риба, варена суха), треска (сушена, атлантическа, осолена), сардини (тихоокеанска, консервирана в доматен сос и консервирана кост в масло), пъстърва (варена), кит (сушено месо от белуга), тюлен (сушен), червена сьомга (консервирана), лаврак (ивичест, варен), минтай (варен), скатер (варен), миди (варен). ..

 • Укрепени зърнени храни за закуска – люспи с високо съдържание на фибри, пълнозърнести пълнозърнести люспи на Kellogg’s, многозърнести Cheerio

 • Цели люспи от овесени трици, всички пъпки от трици, Special K, люспи от мелница, оригинал от пълнозърнести храни, нискомаслена гранола на Kellogg

 • Всички пълнозърнести хапки кисело мляко, Nature’s Way Optimum, незабавни мюсли (със сушени плодове и ядки) …

 • Картофено-чернодробна наденица: Брауншвайгер (свински черен дроб), сос от черен дроб и черен дроб, гъши дроб (гъши дроб, пушен)

 • Дивеч: карибу (сушено месо от плешка), ему (приготвено филе от ветрило), бобър и мускус, заек (печен), елен, елен, щраус

 • Маргарин-подобно (растително масло) разпространение

 • Цяло изсушено яйце, изсушен жълтък, гъше яйце (цяло, прясно, сурово е най-високо)

 • Соев протеинов изолат

 • Супа (супа от миди, Нова Англия, консервирана, кондензирана)

 • Пиле без месо, пържено пържено

 • Бебешки храни (някои от тях)

 • Мляко (сухо, обезмаслено, със или без витамин А), готово мляко (сухо, обезмаслено, със или без витамин А),

 • Месо – печено овнешко, малко агнешко и други меса … (съдържанието на витамин В12 намалява от там) …

Не са включени по-горе, има и по-ниски количества B12 отдолу:

 • Миди и други миди, пикша

 • Говеждо месо

 • Кисело мляко с ниско съдържание на мазнини

 • Подсилен тофус

 • Швейцарско сирене, обезмаслена моцарела, пармезан, сирене фета

 • шунка

 • Патешки яйца (много по-високи от пилешките яйца), пилешки яйца

 • Пилешко месо

Това отчасти ви дава представа за най-добрите храни, съдържащи B12, частично групирани от най-високата до най-ниската по вид храна, но имайте предвид, че методите на готвене също значително променят количеството. Например суровите месо от органи съдържат нещо повече от просто варени. В сравнение с пара и пара, дори сухата топлина има значение.

Например, бях изненадан, когато видях, че печеното пиле съдържа наполовина нискомаслено извара, а версиите на млечни продукти с ниско съдържание на мазнини често съдържат повече В12 от пълномаслените сортове. Така че е полезно да се знае.

Обогатени храни и дъвки

Аз лично избягвах обогатеното мляко, защото както казах, четох, те съдържат венци, които инхибират храносмилането. Според д-р P D’Adamo, те съдържат лектин или друг аглутинин (в основата си причиняват клетките да се слепват и да се слепват, поне вашите червени кръвни клетки – eeek) и това е метаболитен инхибитор за гуарова гума и карагенан. Също така за акация (гума арабика): Той флокулира серума или утаява серумните протеини, съдържа лектин или друг аглутинин и е метаболитен инхибитор и повишава активността на лектина и свързването – мътни, всички кабуди! Така че не можете просто да ги разбиете и те могат да повредят цялата ви система със звука си.

Вижте и видеоклипа на д-р Майкъл Грегер: „Безопасен ли е карагенанът?“ (2-ри)

Това е срам, защото означава, че съм пропуснал обогатени храни. Също така, поради захарта и други добавки, които съдържат, не ям други видове подсилени храни като зърнени храни или хляб и други продукти на основата на пшеница, които правят с подсилено брашно, или използвам подсилени намазки (обикновено използвам само зехтин и гхи в ръжен хляб) и редовно краве мляко или под въпрос. Не пия никакви подсилени напитки заради дъвки и захар и не използвам фалшиви месни соеви продукти, текстурирани растителни протеини / микопротеин – най-добре е определено избягвайте тези и онези аромати на дим – и накрая, не ям бебешка храна … хмм, винаги съм обичал външния вид на тези неща, може би трябва да опитам.

Причината, поради която се чудя дали венците ще попречат на организма да разгражда правилно други храни, е това, което научих за ефекта от добавянето на мляко към смути, например, или чай или кафе сутрин. Млякото всъщност ви спира да абсорбирате антиоксидантите (добри неща като полифеноли и катехини) в чая и кафето – същото важи и за шоколада – и дори да добавяте мляко към плодове и плодове, които можете да пиете сутрин или купа за закуска. в кръвта, някои полезни съединения след консумация, измерени с нива.

Научни изследвания по този въпрос са проведени от д-р, доктор по медицина (лекар), който търси в научната литература такава полезна информация. Той е обобщен от Майкъл Грегер и е представен накратко в видео-информация по битове, което го прави по-достъпен за нас.

И изненадващо, не само кравето мляко направи това, но и соевото мляко – поне в чая – защото за съжаление единственото изследване, което тестваха върху соево мляко, беше това, включващо чай. Те не са тествали соево мляко в други (отделни) проучвания върху шоколад / кафе и ягоди. И какво от това? Това наистина ме изненада, както Майкъл Грегър, и несъмнено изследователи. Установяването, че дори добавянето на соево мляко към здравословни напитки / смутита може да отмени полезните ефекти на антиоксидантните съединения в тях. Това беше истинско отварящо окото.

Предполагам, че това е една от причините тъмният шоколад да е много по-здравословен от млякото.

И се чудех какво може да направи дъвка, добавена към млякото, ако самото мляко пречи на усвояването. Така че, ако мога, предпочитам да ги избягвам напълно.

Абсорбция на B12 – анатомия и дискусия

Обратно към видеото:

Андреас Мориц казва, че несмляното месо и протеините в нашите черва нарушават пробиотичните бактерии и че тези бактерии са основният източник на витамин В12, той не знае това и обикновено се абсорбира в края на тънките черва в крайния илеум.

(Като страна настрана се чудех дали „терминалният илеум“ е добавката, защото премахнах моята, когато бях на около 8 години и въпреки че не съм официално алергичен, винаги съм бил свръхчувствителен към храни). Както и да е, това не е добавка, защото го разгледах.

Терминален илеум

Крайният илеум се среща между дебелото и тънкото черво и е свързан с цекума (първата част на дебелото черво) чрез илеоцекалната клапа. Така че не е точно апендикс, анатомично погледнато, той е близо, тъй като апендиксът е прикрепен към цекума.

Ето 3D картина (http://www.innerbody.com/image_dige03/dige10.html) показва точното местоположение на терминалния илеум в корема с навигационна решетка вляво, ако донесете малката ръка над него, той подчертава коя част от храносмилателния тракт искате да изглежда в зелено. Има и кратко обяснение за всяка област.

Съхранение на B12

Терминалният илеум е мястото, където В12 се абсорбира в кръвта и се транспортира до черния дроб. Черният дроб го съхранява там, докато има нужда и в повечето случаи се рециклира. Рециклираният B12 се използва до 6 или 7 години.

Сумата, от която се нуждаем през живота, е толкова интересна, колкото можете да поберете на върха на малкия си пръст! Много малко количество.

Следователно е доста трудно да се получи дефицит на B12 и както споменахме по-рано, причината за проблема не е толкова, колкото усвояването на това, което ядем. Проблемът е в собственото ни здраве на червата.

Продължава: Нежеланата храна и лекарствата, особено антибиотиците, унищожават пробиотичните бактерии в червата. Той също така казва, че въпреки че съдържа B12, храносмилането не работи много добре, особено когато вътрешният фактор е намален, което се случва, когато ядете твърде много протеини, наистина ядете твърде много месо, което не може да бъде усвоено правилно.

Той казва, че недоразуменията за В12 произтичат от това как изграждаме собствения си В12. Подобно на кравите, например, те не трябва да ядат месо или да пият мляко от други видове, за да получат В12, те идват от фитонутриенти и нямат недостатъци.

Андреас подчертава: Хората, които ядат естествени храни, също няма да развият дефицит на В12.

(Това е силно обсъждан въпрос дали можем да произведем собствен B12 от бактерии в червата, дали можем да стигнем до страната, която не можем да направим сега, или някои от нас могат, но не могат да бъдат усвоени от нас, но продължавай да четеш.)

И така, как тревопасните получават своя B12? Бях любопитен и погледнах:

Тревопасни и В12

Преживни животни като крави, биволи, кози, овце, тези мъже получават витамини B12 от тези бактерии, които синтезират в своите четирикамерни обемни черва. В храносмилателните системи на някои тревопасни животни (коне, слонове, зебри, зайци, зайци и много гризачи) има голямо сляпо черво между тънкото и дебелото черво, където се извършва бактериална ферментация.

Приматите ядат яйца и насекоми в почвата. Горилите (също зайци, зайци и някои гризачи) също ядат екскременти. И много животни редовно поглъщат почва, така че има много повече ресурси / начини за получаване на В12 от нас.

Освен това има предположение, че всички животни се нуждаят от добавки B12 в храната си, но един източник казва, че бактериите в храносмилателната система на коня могат да произведат достатъчно B12, ако има достатъчно кобалт в диетата. В наши дни водим идеята, че почвата ни често е изчерпана от тези основни минерали.

Ако се интересувате от производството на бактерии и витамин В12, в интернет има няколко други справки (3).

Нарастваща абсорбция

Други витамини са необходими, за да се усвоят добре добавките с витамин В12. Например, тъй като витамин В6 е от съществено значение за правилното усвояване и съхранение на витамин В12, препоръчително е да включите храни, богати на витамин В6 във вашата диета.

Храни като спанак, птиче месо, кафяв ориз, авокадо, орехи и банани. Птиците включват: пиле, пъдпъдъци, пуйка, патица, гъска и гълъб.

Фолатът също е необходим за доброто усвояване: от тъмни листни зеленчуци, магданоз, маруля, броколи, аспержи, карфиол и цвекло, плодове и боб, грах и леща.

Заедно с достатъчен прием на калций. Проучване от 2000 г. установи, че пациентите с диабет са успели да обърнат ниските нива на витамин В12, като увеличат приема на калций (4).

Някои от богатите на калций храни включват: зелени зеленчуци, броколи и зеле; сардини и сьомга; сирене рикота, моцарела и чедър; нискомаслено кисело мляко, кисело мляко и обезмаслено мляко; подсилено: мляко, зърнени храни и тофу; боб, сусам, сушени смокини и меласа.

Важното е, че нивата на стомашната киселина и пепсинът (ензим за смилане на протеини) са ключови за премахването на В12 от храната ни. Ако стомашната киселина е ниска, приемането на добавки с бетаин хидрохлорид може да помогне за отделянето на В12 от протеиновите храни.

Санди Буш заяви от livestrong.com (5) и д-р JE Williams (практикуващ холистична медицина от 25 години), че употребата на антиациди и обилното пиене намаляват храносмилателните ензими, като причиняват възпаление на стомашната лигавица. . Някои специалисти по интегративна медицина препоръчват използването на сок от боровинки и подправки, които подпомагат усвояването на витамините от група В като цяло, а някои дори казват, че смятат, че кофеинът, защото увеличава производството на стомашна киселина.

Освен това, яденето на по-малки, редовни количества храни, съдържащи B12, в едно хранене, а не на всички тях, също може да увеличи количеството, което абсорбирате като цяло, тъй като има ограничение на количеството, което може да бъде усвоено по всяко време поради наличността. вътрешен фактор.

Други въпроси

Андреас е защитник на вегетарианството, но казва, че дефицитът на В12 няма нищо общо с вегетарианството и че ядещите месо са също толкова дефицитни, ако не и повече (потвърдено от проучвания в литературата). Въпреки това, вегетарианците могат да страдат от приема на лекарства или употребата на антибиотици в миналото, например. Изглежда, че пробиотичните бактерии в червата могат да се влошат след години.

Той казва, че за почистване на черния дроб и жлъчните пътища за подобряване на храносмилането, за да се отървете от жлъчката и чернодробните камъни. Те възпрепятстват способността на организма да усвоява правилно храната. Както бе споменато по-рано, това инхибира добрата бактериална популация. И така гнилите храни, независимо дали са зеленчуци или месо, ще доведат до намалено усвояване на В12 поради липсата на пробиотични бактерии, основният източник на В12.

PS: Предполагам, че това отчасти обяснява защо е по-добре за вас от преяждането. При недостатъчен прием няма да има гниеща храна в червата.

И накрая, казва той, усвояването на B12 зависи и от това колко витамин D трябва да поддържате храносмилателната си система силна и жива. Следователно редовното излагане на цялото тяло на слънце ще подобри здравите бактериални популации в червата и ще доведе до по-силно усвояване на хранителните вещества като цяло. (Може би той е привърженик на натурализма! Той без съмнение е живял в горещ климат … о, центърът Ener-Chi е в Северна Каролина … тогава умереният климат!)

Други източници на витамин D – (някои се припокриват със списъка с витамин В12, който привлече вниманието ми):

 • Мазни риби и риба тон

 • Гъби (тези, които растат на светлина – тези, които все още не съдържат малко витамин D и могат да бъдат поставени на слънце, за да се увеличат очевидно нивата)

 • Добри стари обогатени млека, портокалов сок и корнфлейкс

 • Яйчен жълтък

 • Телешки черен дроб

 • Масло от черен дроб на треска

 • Витамин D добавки

Витамин В12 в природата

Андреас не вярваше, че ще усвоим B12 толкова добре от добавка, защото тя никога не идва сама в природата, тя винаги се комбинира с други витамини от група В, други витамини и минерали и дори повече вещества, които позволяват на В12 да се абсорбира и използва. Следователно храненето с балансирана и здравословна диета е от ключово значение за усвояването на това жизненоважно хранително вещество.

Андреас Мориц Той беше много болен, когато порасна, казва, че поради яденето на твърде много млечни и животински протеини лицето му възвърна цвета си, когато спря да ги яде, докато преди беше бял като сняг. И поради детските си заболявания той посвети живота си на изучаването на основните причини за болестите.

Описан като медицински интуитивен и автор, той прекарва юношеските си тренировки по хранене и е обучен за иридолог на 20-годишна възраст. След това изучава Аюрведа в Индия, последвано от шиацу и различни форми на енергийна медицина.

Въпреки че не успях да намеря подробности за ежедневната му диета, в Интернет има повече общи диетични съвети в центъра Ener-Chi.

Препратки

1. Витамин В12 – колко е достатъчно? От Hyla Cass, M.D. Life-enhancement.com.

2. Д-р Майкъл Грегер (2013): Безопасен ли е карагенанът? Nutritionfacts.org.

3. Биолозите от MIT решават витаминния пъзел. MIT новини. http://news.mit.edu/2007/b12

4. Увеличеният прием на калций обръща малабсорбцията на витамин В12, причинена от метформин. Грижа за диабета. 2000 септември; 23 (9): 1227-31.

5. Най-добрият начин за усвояване на B12 от Sandi Busch. Livestrong.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *