Автоимунни нарушения, причини, диагностика и лечение

By | декември 30, 2020

Автоимунни нарушения

Около нас има буквално хиляди патогенни микроорганизми, като вируси, гъбички, паразити и бактерии. Обикновено системата ни за защита на тялото може да ни предпази от тях чрез имунния ни отговор, но в съвременния свят системите ни стават все по-дисбалансирани, причинявайки неизправност в системата, така че тялото ни да реагира на нашите собствени нормални тъкани. сякаш са нежелани нашественици. Може също да сме изложени на външни дразнители, които биха могли по неподходящ начин да задействат имунната ни система.

Тази неподходяща реакция е известна като автоимунно разстройство, при което нашата защитна система става по-скоро разрушителна, отколкото защитна. Има повече от 80 различни вида автоимунни заболявания.

Органите и тъканите, често засегнати от автоимунни заболявания, включват: червени кръвни клетки, кръвоносни съдове, съединителни тъкани, жлези с вътрешна секреция като щитовидна жлеза или панкреас, мускули, стави и кожа.

Автоимунни състояния

Някои от най-често срещаните автоимунни заболявания са: ревматоиден артрит, лупус еритематозус, СПИН, диабет тип 1, синдром на Guillain Barré, целиакия, множествена склероза, синдром на Sjogrens, пориазис, възпалителна болест на червата и болест на Addisons. Астмата и болестта на Crohns също са причинени от свръхреакция на имунната система.

Причината за автоимунните заболявания.

Причините за автоимунитета не са напълно изяснени, въпреки че са известни някои генетични фактори. Наред с други фактори; хормонални влияния и стимули на околната среда като излагане на слънце, инфекции, бременност или лекарства.

Диагностициране на автоимунни заболявания.

Симптомите на автоимунни разстройства могат да идват и си отиват и може да не следват ясен модел, така че диагнозата трябва да включва фамилна анамнеза, лабораторни тестове за антитела, рентгенография и физически преглед. Около 75% от пациентите са жени и обикновено са засегнати през детеродната възраст.

Лечение на автоимунни заболявания

Няма истинско лечение, така че лечението често се фокусира върху облекчаване на симптомите.

Използват се имуносупресори, противовъзпалителни лекарства, болкоуспокояващи и естествени лечения. Последните изследвания ясно показват, че нарушението в холеостазата (баланс) на Redox в организма играе значителна част от автоимунните нарушения. Всъщност сигналът Redox играе важна регулаторна роля в адаптивната имунна система. Така че добавянето с Redox сигнални молекули може да има силен ефект върху някои от тези състояния.

Ако автоимунното разстройство засяга кръвта, може да се наложи преливане. В случай на СПИН, заразените Т клетки се изчистват, компонент на имунната система за предотвратяване на разпространението на ХИВ. За съжаление, това води до постепенно унищожаване на самата имунна система. При тежка комбинирана имунна недостатъчност, ензимен дефицит означава, че токсичните отпадъци се натрупват в клетките на имунната система, като ги убиват и по този начин унищожават имунната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *